642 ročný recept kráľov: Ragú s malými vtáčikmi (gravé de menus oiseaux)
Písal sa 5.- 6. január v roku 1378 a na hrade Karlštejn na počesť cisára a kráľa Karola IV. usporiadali dvojdňový banket. V štvorchodovom menu, ktorého každý chod sa skladal z ďalších aj 10 druhov jedál, nemohlo chýbať ani mimoriadne obľúbené ragú s malými vtáčikmi.
V tej dobe si kráľ so šľachtou pochutnával aj na lastovičkách, drozdoch a iných vtákoch, ktoré si už dnes nevieme ani predstaviť dať do úst. Tieto malé vtáky aj s labuťami vtedy patrili medzi vychýrené delikatesy, ktoré už v 21. storočí samozrejme nepatria do civilizovanej spoločnosti.
Kráľovské ragú však pripravovali aj z prepeličiek, ktoré sú dodnes súčasťou našich jedálnych lístkov a kto len trochu chce, bez problémov ich zoženie v obchodoch, mäsiarstvach či biofarmách.
Recept je naozaj jednoduchý.
SUROVINY
4 prepelice, 4 plátky soleného bravčového sadla asi 3 mm hrubé, 15 cl bieleho vína, 4 g mletého čierneho korenia, 20 g sušeného zázvoru a 15 cl vody
POSTUP
- Ošklbané, vykuchané a zviazané prepeličky prudko opečieme v hlinenom pekáči na slanom sadle do zlatista z každej strany.
- Prepelice potom ochladíme vínom a vodou.
- Pridáme čierne korenie a posypeme sušeným zázvorom.
- Hlinený pekáč uzatvoríme a na miernom ohni necháme piecť asi 30 minút.
- Prepeličky musia pustiť šťavu, ktorou ich potom budeme polievať.
- Prílohu už nechám na vás. Na kráľovskom dvore však uprednostňovali množstvo omáčok a drobné tvarované pečivo.
ZAUJÍMAVOSŤ
Priamo pri prehliadke českého skvostu hradu Karlštejn som zistila, že kráľovský jedálniček predstavuje rozsiahle kulinárske umenie dvorného kuchára Guillauma Tirel – Tailleventa (1310-1395), ktorý na dvore francúzskych kráľov pôsobil už od 20. rokov 14. storočia. Dokonca už v tej dobe napísal knihu o varení s obrovským množstvom receptov s názvom Le Viandier.