RECEPT s príbehom: Lipový sirup z golfového ihriska bez úrazu

Dalito.sk/foto: Dalito.sk

Neverila som vlastným očiam a nosu, keď som v horách videla a cítila ešte rozkvitnutú lipu. Niekoľko jamiek som vôbec nevedela určiť, čo sa tak prenikavo šíri celý golfovým ihriskom. Až kým som neprišla asi na 13. jamku. Stála tam krásna obrovská lipa a na nej mali valné zhromaždenie asi všetky včely z Tirolských Álp.

Takže na odpal som sa logicky dlho nepripravovala, ale tá vôňa a ten nádherný strom ma úplne dostali.

Ako dieťa, ktoré sa narodilo v nížine, kde je už lipa túto sezónu dávno odkvitnutá som sa začala tešiť, že keď dohrám, vypýtam si súhlas maršala a pôjdem si nazbierať rozkvitnutú lipu, z ktorej tento rok ešte predsa len urobím ten nezameniteľný lipový sirup. S nádhernou lahodnou jemne kyslastou chuťou.

Povolenie som dostala a zber sa zaobišiel bez jediného zranenia loptičkou a štipnutím včelou. Dokonca mi ešte ponúkol, že sa späť na ihrisko, na zber lipových kvetov,  môžem odviesť aj autíčkom. Celý deň lialo, takže som jeho pomoc privítala všetkými desiatimi.

Môj dedo bol včelár a tak som sa včiel nebála. Vedela som totiž, že maximálne skončím v nemocnici, kde ma zachránia. Naozaj sa mi to stalo. Raz ma včela pichla rovno medzi oči tak nešťastne, že mi opuchla celá tvar tak, že mi z toho začali hniť až oči. Fakt, nevymýšľam si, no poviem vám bola tiež “mňamka”.

Poistku som mala, tak čo. Vrhla som sa rovno na strom a … a nič. Bolo tam toľko kvetov, že si ma včely ani nevšimli. Miestami ma to až štvalo, lebo som si myslela, že to bude väčší adrenalín. No nabudúce, možno o rok.

Lipové kvety boli dokonalé a keď sa ešte dobre vo vyšších nadmorských výškach okolo seba  poobzeráte, určte nájdete takú lipu ešte aj vy. Kvet lipy je najlepšie zbierať ešte predtým, ako z kvetov vzniknú malé zelené guľôčky.

Lipa je mimoriadne zdravá drevina. Učili nás to už naši starí rodičia a ich starí rodičia.. Lipový čaj, lipový med, či lipový sirup.  Lipa rastie takmer všade. Stačí ak si nájdete takú, najvhodnejšiu mi cesty, či priemyselnej zóny, najlepšie po daždi.  Zbieranie kvetov zo stromu s hustou košatou korunou je rýchle  a pohodlné. Jeden košík mi netrval viac ako 20 minút.

Čaj z lipových kvetov využívali ľudia oddávna na liečbu všetkých ochorení z prechladnutia, pretože vďaka glykozidom má silný potopudný účinok. Kvety obsahujú aj silice, veľa vitamínu C a E, triesloviny, sacharidy a flanovoidy.

Liečitelia odporúčajú výrobky z lipy konzumovať  pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, či horúčke. Znižujú horúčku, tíšia kŕče, rozpúšťajú hlieny. Dokonca ich odporúčajú aj pri chorobách žlčníka a tráviaceho traktu.  Priaznivo účinkuje aj pri zápaloch obličiek, močového mechúra a riedi krv, čo má blahodarný vplyv na kardiovaskulárne ochorenia.

Naše mami dokonca lipové kvety miešali aj do zmesí na utíšenie bolesti a podporu chuti do jedla. Takže tu je môj pravý golfový recept na lipový sirup.

SUROVINY:

Mierne potlačený košík lipových kvetov

4l vody

5kg kryštálového cukru

2ČL kyseliny citrónovej

POSTUP:

Kvety dáme do asi 8l hrnca a zalejeme prevarenou horúcou vodou. Prikryjeme a odložíme na 24 hodín. Na druhý deň kvety poriadne, najlepšie mužskou silou, vyžmýkame, aby sme z nich dostali maximum. (ženy, nie vždy je emancipácia nutná za každú cenu) Prisypeme cukor a na strednom ohni privedieme až do varu. Občas premiešame. Sirup zhustne. Krátko ho prevaríme. Pred nalievaním do zaváraninových fliaš pridáme dve lyžičky kyseliny citrónovej. Pri nalievaní odporúčam použiť sitko, ktoré zachytí všetky rastlinné zvyšky.

foto: Dalito.sk

RADA:

Každý má rád kyslé inak. Preto odporúčam ochutnať kyslosť sirupu hneď po prvej lyžičke kyseliny. My máme radi kyslejšie, ale kto nie , možno mu bude stačiť iba jedna zarovnaná lyžička. Kyselina sa ale nepoužíva pre kyslosť, ale hlavne pre konzervačné látky. Niekto ju nahrádza citrónom. Ja som však raz v lete už zažila sklamanie, keď som fľašu otvorila a z osviežujúcej malinovky nakoniec nič nebolo. Takže radšej používam kyselinu. Niekedy aj oboje. Ako sa hovorí na východe, kde nič nie je – I tak še dá, i tak še dá.

Môže vás zaujať:

Recept od nutričného terapeuta: Najlepšia aj najzdravšia kôprová omáčka akú som jedla