RECEPT s príbehom: Jednoduchý, bezlepkový malinový koláč á la NHL
Nikdy som nevedela piecť. A to aj napriek tomu, že som pre to urobila maximum. Zmierila sa s tým celá rodina, neďaleko nášho domu otvorili skvelú bezlepkovú cukráreň a tak už netrpím pocitom totálneho ženského zlyhania. Som jednoducho mimoriadne vynaliezavá a prispôsobivá.
Najviac som pre túto “nedokonalosť” trpela po mojej 35, keď mi diagnostikovali celiakiu . Liečiť sa dá iba bezlepkovou diétou.
Nikdy nezabudnem, ako mi to vtedy lekár oznámil. Neviem čo mi to v ten deň v hlave napadlo, asi zo zúfalstva“, rozhodla som sa nevzdať a to, že s ochorením zabojujem som chcela rovno deklarovať práve upečeným bezlepkovým koláčom. Práve tým domácim pečením, ktoré som predtým nikdy nevyhľadávala a na Vianoce som sa fakt premáhala. Vlastne som piekla iba pre „vôňu domova“, aj tak prevažne všetko skončilo v koši, ale doma zasa voňalo krásne!
Raz som videla piecť koláč 11 ročného chlapca, dnes hráča NHL. Jeho pravý recept nájdete pod týmto článkom. Adam Ružička ho piekol tak jednoducho a šikovne, že som si povedala, že to by som snáď s malou obmenou mohla zvládnuť aj ja.
SUROVINY:
2 vajcia
hrnček práškového cukru
½ hrnček oleja, dávam olivový
hrnček mlieka// používam aj sójové vanilkové
2 hrnčeky akejkoľvek bezlepkovej – robila som už aj z chlebovej J// polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1 menšia fľaša malinového kompótu
2PL medu
Hrnček kakaa
POSTUP:
- Vajcia vymiešame s cukrom, pridám olej, mlieko, múku, med a kypriaci prášok.
- Všetko dôkladne vymiešam.
- Do zapekacej misy s vyšším okrajom dám papier na pečenie, alebo trochu potrieme olejom. Jemne.
- Dobre premiešanú zmes nalejeme do misy
- Maliny zlejeme z vody, ktorú ale odložíme.
- Poukladáme ich rovnomerne po koláči a hrubo posypeme kakaom zmiešaným s práškovým cukrom.
- Vo vyhriatej rúre na 170°C pečieme asi 30 minút.
- Keď koláč vyberieme z rúry, ešte teplý ho rovnomerne polejeme vodou z malinového kompótu.
Neviem, či ma moji doma klamú zo súcitu, alebo som už za tie bezlepkové roky prišla o naozajstnú schopnosť precítiť chuť, ale nám koláč veľmi chutí. Dokonca, raz som ho susede piekla aj bez mlieka a cukor som vymenila za med a tesne pred upečením posypala kokosom. Fantázii tento recept medze nekladie.
PONAUČENIE: Ak sa vám koláč nepodarí, to ešte neznamená, že som napísala recept zle. Okrem toho, že piecť z bezlepkovej múky naozaj nie je jednoduché, možno ste na pečenie „nemožná/ný“ ešte viac ako ja. Stačí si to len priznať a svet bude hneď krajší. 🙂
EXKLUZÍVNE: 19-ročný hokejista Adam Ružička to dal, prilieta so zmluvou z Calgary