Recept s príbehom: Netradičné pórové mäso s bylinkami v kostýme
DALITO nie je len portál, ale najmä zrkadlo pre všetkých, ktorí sa ho neboja. Bulvár je nám vzdialený a nepíšeme len o témach, ktoré zaručujú čítanosť. DALITO je netradičný magazín, ktorý píše aj o úžasných výsledkoch, ktoré niekto dokázal. A, aspoň podľa mojich stravníkov doma , presne taký výsledok som dosiahla aj pri uvarení tohto môjho netradičného receptu.
Pre vysoké pracovné tempo často varím len tak narýchlo, systémom „co dům dal“a opakuje sa to takmer vždy, najmä ak pracujem v ten deň iba z domu. Od počítača sa asi nepohnem.
Dostane ma od neho až večerný kľúč môjho manžela vo dverách. Pozdravím ho takmer vždy rovnako, v panike: „Bože, to už je toľko hodín? Ty si už doma?! Keby niečo, ja som ešte v práci!“ To pre neho znamená, že ho ešte nejaký čas nebudem absolútne vnímať napriek tomu, že už televízne noviny majú polovicu za sebou. V lepšom prípade po ich skončení panicky skonštatujem: „Zasa som nič nestihla navariť, ale podľa mňa, ty máš strašnú chuť na dovezenú pizzu!“ Našťastie nám chutí. Bojím sa však, že sa nám už zunuje.
Včera som prišla domov opäť neskoro večer. Pozrela s výčitkami na hodinky. V hlave sa mi vynorila otázka, dokedy mi toto bude môj, inak mimoriadne trpezlivý manžel, trpieť. Uvarí občas aj on, ale predsa len by som aspoň občas mohla aj ja, keď už svet tak silno volá po rodovej rovnosti. manžel síce na denne teplom jedle netrvá, dokonca ani týždenne, ale aspoň raz do mesiaca by som to mohla DAŤ!
A tak, asi za 30 minút, vznikol rýchly chutný recept. Našťastie som ráno z mrazáku vytiahla posledné mäso, aké som tam ešte našla. “Bože, zasa budem musieť ísť do obchodu. nenávidím obchody,” zavrčala som.
SUROVINY
Kokosový tuk, 400g morčacieho alebo iného mäsa, 4 strúčiky cesnaku, 1 veľký pór, hrsť čerstvej mäty a medovky, polievková lyžica medu, sójová omáčka, šťava z ½ limetky, čili, kari korenie, soľ
POSTUP
- Na tuku som spenila potlačený cesnak.
- Pridala na pásiky nakrájané mäso a prudko opiekla.
- Znížila teplotu a pridala na krúžky nakrájaný pór, med, sójovú omáčku podľa chuti, bylinky, soľ a korenie.
- Podliala vodou a krátko podusila.
- Na záver priliala už iba šťavu z limetky.
- Nechala prikryté už na vypnutej platni, aby sa chute dôkladne premiešali.
- Nám to chutilo s ryžou, ktorú som začala variť ako prvú, aby som jedlo stihla uvariť do príchodu manžela.
- Bol nadšený! A priznám sa, aj ja. Sama zo seba.
RADA
Celú večeru som varila oblečená a upravená tak, ako som bola v práci. Upravená v kostýme, na seba som hodila iba zásteru. Dokonca som sa nestihla ani vyzuť, takže som po kuchyni „lietala“ vo vysokých opätkoch. Tak som sa ponáhľala, že som si ani neuvedomila, že som sa nevyzula. Keď som počula kľúč vo dverách, zhodila zo seba zásteru a okamžite podávala na stôl. Aspoň raz za čas môžem predsa pôsobiť ako dokonalá manželka. Manžel v obleku si išiel tak divne oči vyočiť. Večeru veľmi pochválil, ale vraj najlepšou ingredienciou som bola ja v kostýme za sporákom. Vraj takú pekne upravenú, ako si ma môžu užiť klienti, respondenti či spolupracovníci počas dňa, ma ešte v kuchyni nevidel. Ach tie tepláky a rozťahané tričká!
RECEPT s príbehom: Jedinečné pesto z mrkvovej vňate