Menton a 150 ton unikátnych citrónov, aj to je Côte d’Azur
Menton je maličké mestečko na francúzskej Riviére neďaleko Monte Carla. Je to iba 10 minút od talianskych hraníc, aj preto má talianska architektúra taký pozoruhodný vplyv na architektúru, farby a kuchyňu mesta. Menton je jednoducho skvelá voľba.
Nádherné úzke uličky plné kostolov a pôvodných francúzskych domčekov a nezameniteľnej architektúry, tiene, ktoré vytvárajú v úzkych uličkám príjemné prostredie aj v horúcich letných mesiacoch.
Mestečko sa pýši francúzskym unikátom. A tým je pestovanie slávnych odrôd citrónov. Každoročne sa tu na prelome februára a marca organizuje celosvetovo preslávený festival citrónov, počas ktorého svoju úrodu predstavuje viac ako 300 miestnych pestovateľov najkvalitnejších odrôd tohto ovocného stromu.
Tohto roku vypukne festival práve zajtra a potrvá až do 3. marca. Takže stíhate, autom ste tam za asi 11 hodín. A naozaj sa je na čo pozerať. Verte, kto si toto video nepozrie asi ani neuverí, čo všetko počas Lemon Festivalu v Mentone dokážu.
150 ton unikátneho ovocia
Každoročne v uliciach Mentonu vystavujú špecialisti na pestovanie citrónov takmer 150 ton tohto miestneho požehnaného zlatého ovocia. Úroda tu niekoľko dní zdobí centrum starobylého Mentonu v podobe obrovských útvarov, či alegorických vozov, charakteristických pre „Côte d’Azur“, teda Azúrové pobrežie.
Každý rok organizátori Lemon Festivalu vyhlásia určitú tému, podľa ktorej potom odborníci ovocie aranžujú. Túto nádheru každoročne obdivujú tisíce turistov z domova aj zo zahraničia. Veď festival patrí, spolu s Formulou 1 v Monte Carlo a karnevalom v Nice, medzi tri najväčšie podujatia na Azúrovom pobreží.
Hostŕia festivu siaha až do roku 1928, kedy sa majiteľ hotela Riviera rozhodol usporiadať v hotelových záhradách výstavu kvetov a citrusových plodov. Podujatie malo obrovský úspech a nasledujúci rok už ľudia vyšli do ulíc aj s vozíkmi vyzdobenými pomarančmi a citrónmi. Miestna rada v tom videla obrovský potenciál, zvýšiť cestovný ruch v regióne aj mimo letnej sezóny. Zapáčila sa im téma citrusových plodov, ktoré odzrkadľovali teplé pastelové farby mesta, a tak v roku 1935 slávnostne otvoril prvý oficiálny festival citrónov v Mentone.
„Ak si myslíte, že po skončení festivalu skončia citróny niekde v komposte, ste na veľkom omyle,“ zasmeje sa predavačka Viviane potom, ako vstúpime do špecializovaného citrónového obchodu a pýtame sa jej, kde končia citróny z festivalu. „Je to obrovská časť našej úrody, spolu s pomarančmi, mandarínkami a grapefruitmi. V Mentone spracujeme všetko, veď okrem turizmu, je to náš hlavný spôsob obživy. Citróny tu pestujeme od nepamäti a sme v tom naozaj jedineční,“ dopĺňa informácie.
Nie je citrón ako citrón
Domáci sú na svoje citróny naozaj veľmi citliví. „ Iba v jednej z miestnych záhrad pestujeme takmer 470 stromov našej slávnej odrody “citrón z Mentonu”. Pri vstupe do nášho obchodu ste okolo stromčekov prechádzali,“ vysvetľuje nám Viviane.
V kvetináčoch pred obchodom ponúkajú malé citrónové stromy za 20 eur. Cena nie je najnižšia, ale keď si uvedomíte, že iba tu si môžete kúpiť najslávnejšie citróny na Azúrovom pobreží, na cenu nepozeráme a jeden z nich rovno končí pri pokladní.
Snáď v Bratislave na horúcej slnečnej terase prežije.
Vybrať si môžete aj z menej slávnych odrôd ako Eureca, Santa Theresa, či Villafranca. Tie však ponúkajú už iné tvary a farby, akým sa preslávila odroda Citrón z Mentonu.
„ Citrón z Mentonu má svoj charakteristický oválny tvar a je žiarivo žltý. V regióne vyprodukujeme ročne viac ako 200 ton tohto božského ovocia z približne 5 tisíc citrónovníkov. Život bez neho si tu už nevieme predstaviť. Počas ekonomickej krízy v roku 2008 sme mali problémy, ale dnes je už opäť všetko zažehnané. Veľmi nás podporuje banka aj s našou Poľnohospodárskou komorou,“ prihovoril sa nám pri výbere citrusu domáci pestovateľ Justeen, ktorý vyzerá v pracovnom odeve rovnako, ako ten náš slovenský, napríklad pestovateľ zemiakov. Rozdiel je iba v jeho opálenej pokožke. Justten nám rukami nohami vysvetľuje legendu o vypestovaní prvého citrónu v okolí.
Za všetkým hľadaj Evu
„ Hovorí sa u nás, že po vyhnaní Adama a Evy , si práve Eva zobrala ako prvá žena so sebou práve citrón. Adam bol proti. Eva vraj celý čas, ako išli, nenašla takú krásnu krajinu, ktorá by si zaslúžila, aby prijala nový nádherný voňavý plod. Až! Až prišli k zátoke Garavan, ktorá Evu uchvátila. Vraj jej pripomínala raj. A tak práve tu vložila vzácny zlatistý plod do zeme,“ hrdo rozprával legendu domáci pestovateľ citrónov, ktorého rodina sa tradícii venuje už od 15. storočia. Už v tom čase bol Menton na Európskom kontinente hlavným mestom obchodovania s citrónmi.
„ No bežte späť do obchodu! Máte z čoho vyberať. Nezabudnuteľné gastronomické výrobky z citrónov nájdete len u nás,“ máva na nás Justeen a stráca sa v úzkych uličkách citrónového Mentonu. My sa stratíme v obchode.
Kde sa obzrieme, všade je niečo z citrónov. Zovšadiaľ sa na nás usmievajú jedinečné výrobky, ktoré inde nenájdete. Od citrónových džemov, lekvárov, sirupov, vín, naložených olív, citrónovým olivovým olejov, rôznych piest a pást, zaváranín, až po dezerty, či citrónové pálené.
Nechýbajú kondenzované citróny, zavárané v celku, mydlá, soľ do kúpeľa, jednoducho čokoľvek. Nestačíme sa nielen obzerať, ale ani ochutnávať.
„ Všetko čo v obchode vidíte, všetko môžete aj ochutnať. Záleží nám na tom, aby si turisti vybrali taký výrobok, ktorý im najviac na jazyku ulahodí. Nech sa naše citrónové meno šírilo po kontinente čo najlepšie a čo najviac. Je to pre nás mimoriadne dôležité, pretože mestečko drží na nohách práve turizmus z citrónov,“ vysvetľuje Viviane, ktorá nám každú chvíľu ponúka malú lyžičku niečoho neznámeho, ale delikátneho.
„ Už nevládzem. Všetko je výborné, ale už mám pocit, že mám v ústach iba jeden veľký výnimočný citrón,“ bránim sa zo smiechom ďalšej ochutnávke. Mám čo robiť, aby som sa ubránila profesionálke, ktorá sa asi rozhodla ma pripraviť o posledné rodinné úspory.
Jednoducho Côte d’Azur
Citróny z Mentonu sú naozaj dlhovekou inšpiráciou. V meste sú totiž rodinnou vášňou nielen pre miestne, ale aj kultúrne dôvody. Toto miesto Azúrového pobrežia je doslova krajinou citrónov, ktorej sa jednotliví pestovatelia venujú zlatému ovociu s vášňou a majú evidentnú radosť zo sprevádzania turistov pri objavovaní ich produktov.
Určené sú nielen pre gastronomické umenie v kuchyni, ale aj k bežnému použitiu. Voňavé výtvory sú všetky vyrábané ručne v citrónových rodinných prevádzkach na vyšších vrchoch v okolí Mentonu.
Región doslova víta všetkých troma špecifickými spôsobmi. Chuťou, vôňou a všeobecnou pohodou. Vrelú atmosféru si tu užívajú všetci, domáci aj turisti. Jednoducho Côte d’Azur!