Recept pre neslobodných: Vynikajúce, zdravé, voňavé provensálske pesto
Najprv nám pre koronavírus zakázali cestovať, potom vytvorili mapu cestovania a vlastne nám permanentne odporúčajú necestovať takmer nikam a ostať v lete 2020 doma.
Sme rodina, ktorá cestovala vždy a aj cestovať bude, bez ohľadu na to, čo si o tom nielen politici myslia. Sloboda je pre nás mimoriadne dôležitá a nenecháme sa o ňu obrať ani politikmi a ani vírusom. Samozrejme sme zodpovední a opatrní, ale všetko má svoje medze a aj hranice.
Takže toto lete nestrávime po dlhých rokoch v našom milovanom Provensálsku, ale v Škandinávii. Nevadí, vydržíme to, hlavne, že rodina bude spolu a popritom spoznáme aj nové kúty neprebádanej planéty Zem.
Naše milované Francúzsko nám však chýba a denne sledujeme správy z tejto pre nás zasnúbenej dovolenkovej zeme. Veľmi im držíme palce, rovnako ako Talianom, Španielom, Američanom… , vlastne celej zemeguli.
Keď nemôžeme, lebo zatiaľ ani nechceme do Francúzska, tak som si ho aspoň pripomenula v kuchyni.
Netuším či toto pesto je reálne aj provensálske a či si ho reálne aj Francúzi pripravujú. Vzhľadom na zdravé suroviny a ingrediencie, ktoré obsahuje, je to aj celkom pravdepodobné. Nám a priateľom však veľmi chutí.
Na tejto dobrote nie je nič zložité, najmä ak vás nečakane prepadne návšteva. Tradične ho natieram na hrianky opečené v toustovači.
A ak sa vám k tomu ešte vydarí čaj, prípadne správne vychladené francúzske rose, príjemný večer máte zabezpečený.
SUROVINY
hrsť bazalky, 1 stredná cuketa, šťava z citrónu, 3 PL mandľových lupienkov, 5-8 olív, 2 hrste strúhaného tvrdého syra, 1 ČL sušených kvetov levandule, hrnček olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
Nič jednoduchšie nepoznám.
Cuketu umyjem, ošúpem, a celú nakrájam na malé kúsky. Pridám všetky ostatné suroviny, do ktorých budem postupne pri mixovaní ponorným mixérom prilievať olej.
Všetko dobre rozmixujem až do pomyslenej peny. Množstvo oleja prispôsobím podľa hutnosti až nadýchanosti pesta. Odložím do chladničky aspoň na 30 minút. Hotovo. Bon appétit!
RADA
Pesto výborne chutí aj do polievky, na cestovinách či rybe. Nám chutí aj so zeleným šalátom rôzneho druhu. Na hriankach je však jednoducho najlepšie. A ešte má aj krásnu, netradičnú farbu.