Recept s príbehom: Vynikajúce vyprážané rezne bez múky a strúhanky
Keď sa vrátim domov do Bratislavy, doma nikdy nič nie je. Veď tam nie je zapnutá ani chladnička. prvé dni mám teda na výber iba to, čo si priveziem z Prahy.
Potraviny nikdy nevyhadzujem, takže pri návrate do Bratislavy sa nikdy nebojím, že čo ak sa niečo stane po ceste na diaľnici, lebo vždy mám plné auto potravín na najbližšie dni.
Pri mojom kočovnom živote som tak najmä v bratislavskej kuchyni vymyslela recepty, ktoré len tak inde nenájdete. A celkom ma to aj baví, pretože naša kuchyňa nikdy nie je vďaka tomu stereotypná.
Takto vznikol aj náš recept na vyprážané rezne bez múky a strúhanky. V Česku si víkend bez rezňov asi nikto nevie predstaviť. Možno aj preto je to krajina, v ktorej žijú najtučnejší ľudia Európskej únie. Obezita Čechov straší v každých analýzach aj pri Covid-19, ktorý najčastejšie zabíja práve obéznych. Pravdou jednoducho je, že toľko tučných a evidentne prejedajúcich sa ľudí nezdravými jedlami pokope vidím len v Českej republike.
Zatiaľ to vyzerá tak, že susedom je to jedno a ďalej vyprážajú o 106. Keď sme prišli do Prahy, tejto českej víkendovej tradícii sme podľa aj my. Po dvoch mesiacoch, keď už začala kvíliť aj váha, sme si ich však zakázali.
Pri poslednom návrate do rodného kraja sme však inú možnosť nemali (nechcelo sa mi z domu vytiahnuť ani nos) a tak som vymyslela niečo, za čo ma manžel nosil na rukách do pondelka rána. Vyprážané rezne bez múky a strúhanky, ktoré ma opäť vrátili na piedestál žienky domácej.
SUROVINY
Bravčové rezne (panenka), 3 vajcia, tri malé zemiaky, petržlen, cesnak, soľ, chlieb (bezlepkový), olej
POSTUP
Surové vajcia poriadne rozšľahám a osolím. Pridám surové nastrúhané zemiaky a rozmrvený chlieb tak, aby zmes na obaľovanie nebola až príliš hustá. Na záver do nej pridám hrsť postrihaného čerstvého petržlenu.
Mäso dobre vyklepem, nastrihnem, aby sa na panvici nestáčalo.
Osolím a výdatne potriem pretlačeným cesnakom. Mäso postupne ponamáčam z pripravenej zmesi na obaľovanie.
Mäso postupne vyprážam na horúcom oleji alebo masti. Na nižšom stupni, aby sa mäso poriadne prepieklo, ale nespálil sa vajcovo-zemiakový obal.
RADA
Niekedy vyklepané mäso, ak nemám cesnak, potriem pred obaľovaním aj horčicou. Alebo aj oboje. Rezne tak budú mať opäť inú chuť. Alebo horčicu pridám rovno do vajíčok a poriadne vyšľahám. Fantázii v kuchyni sa nikdy medze nekladú, stačí mať len odvahu. Ak to nevyjde, stačí to bez frflania zjesť a poučiť sa z toho do budúcnosti.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)