„Liptovské droby” ďalšou slovenskou špecialitou s chráneným označením
Aj ku Žitavskej paprike, Stupavskému zelé či Skalickému trdelníku sa pridali aj Liptovské droby s chránenou značkou. Sú tak ďalšou slovenskou špecialitou s chráneným zemepisným označením. Dalito.sk o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.
Ide o špecifický druh jaterníc vyrábaných starou remeselnou metódou. Výnimočnosť výrobku predstavuje zemiaková náplň so škvarkami, korením a plnená do prírodných bravčových alebo hovädzích čriev. Typické sú pre región Liptova.
Žiadosť o zápis zemepisného označenia „Liptovské droby“ vychádza z pôdnoklimatických podmienok, histórie regiónu a tradícií. Založená je na know-how miestnych výrobcov a dobrom mene výrobku.
Liptovské droby sú špecifickým druhom jaterníc vyrábaných starou remeselnou metódou. Špecifickosť výrobku predstavuje zemiaková náplň so škvarkami, korením a plnená do prírodných bravčových alebo hovädzích čriev. Liptovské droby sú netrvanlivý výrobok.
Presný opis špeciality podľa zápisu do žiadosť
- Výrobok má okrúhly prierez a tvar zakriveného valca.
- Priemer výrobku je 30 – 50 mm, dĺžka 100 – 250 mm a hmotnosť 100 – 300 g.
- Liptovské droby sa po naplnení na požadovanú dĺžku zopínajú drevenou špajdľou.
- Črevo tesne dolieha k náplni, ktorá je pripravená z nastrúhaných zemiakov, mletých škvariek a cibule na jemnú štruktúru a s koreninami.
- Podiel zemiakov v Liptovských droboch na 1 kg je 75 – 85 % hmotnosti, škvariek 8 – 10 % hmotnosti, bravčovej masti 5 % a soli najviac do 1,7 %.
- Konzistencia výrobku je mäkká, povrch hladký, mierne vlhký a čistý.
- Farba na povrchu je svetlosivá a na priereze je sivožltá.
- Vôňa a chuť je zemiakovo-korenistá.
- Liptovské droby sa predávajú uvarené a pred priamou konzumáciou sa tepelne upravujú pečením.
Všetko o novej chránenej zemepisnej špecialite Slovenska nájdete TU.
Do zoznamu Chránené zemepisné označenie patrí viac ako 718 potravín. Podmienkou získania označenia je, aby v danej oblasti krajiny prebiehalo aspoň jedno štádium výroby.
Do zoznamu zo slovenských potravín patria aj:
- Slovenský bryndza
- Skalický trdelník
- Skalické zelé
- Slovenský oštiepok
- Slovenská parenica
- Levický slad
- Žitavská paprika
- Oravský/Zázrivský korbáčik
- Tekovský salámový syr
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)