Recept s príbehom: Najlepší banánový džem. Hriešne pozitívny

Dalito.sk/Vynikajúci banánový džem, ktorý nestihnete natrieť ani na chlieb/foto: Dalito.sk

Pred rokmi som mala obdobie, kedy som potrebovala úplne vypnúť a netvoriť vôbec nič hlavou. Ani vetu. Potrebovala som úplne prepnúť na manuál. A tak som celé dni stála v kuchyni a len miešala a miešala a pozerala do blba. Rozumej hrnca.

Veľmi podobne sa cítim aj počas covid epidémie. Už sa neviem dočkať, kedy opäť vyrazím na milovanú brigádu do záhradníctva medzi ruže. Už to nebude dlho trvať. Prvú službu mám naplánovanú a všetko závisí už od počasia.

Zatiaľ však sedím doma za počítačom a už sa mi ani nechce nasilu tváriť a myslieť pozitívne. Ako mám vyžarovať pozitívnu energiu, keď okolo mňa umierajú ľudia?

A tak som teda začala variť a variť a miešať a miešať, až som sa domiešala do tohto vynikajúceho “pozitívneho” banánového džemu, ktorý sa vlastne na chleba ani nestihol dostať. Na nervy ho bagrujem lyžicou za počítačom či televízorom. Samozrejme, že najradšej večer. Nad váhou som sa už prestala zamýšľať. Ak ma má zvalcovať depka z koronavírusu, tak nech to stojí aspoň za to pri pohľade aj na váhu.

SUROVINY

800 g banánov, jablko, 2 citróny (kôra+šťava), limetka (šupka+šťava), 1ČL medu, 200 ml pomarančového džúsu, 5 drvených klinčekov, 3 PL rumu, želírovací cukor 3:1

POSTUP

  • Z umytých citrónov nastrúhame kôru. Z limetky odrežeme kúsok šupky.
  • Jablko zbavíme jadierok a pokrájame na čo najmenšie kúsky.
  • Ošúpané banány roztlačíme vidličkou a zamiešame k jablku.
  • Primiešame med aj citrónovú kôru a šupku z limetky.
  • Prilejeme džús a šťavu z citrusov a poriadne zamiešame.
  • Prisypeme klinčeky a želírovací cukor podľa návodu na obale.
  • Zmes zamiešame a privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 5 minút.
  • Hrniec odstavíme a prilejeme rum a zamiešame.
  • A potom už len klasickým spôsobom nalievam do umytých zaváracích pohárov a sterilizujem. Asi na 10 minút ich otočím na závit hore dnom. Neskôr obrátim a nechám ešte pod dekou poriadne sterilizovať do druhého dňa. A hotovo.
Banánový džem tesne pred pridaním rumu/foto: LT

RADA

Neverte všetkému čo vidíte na internete. Ľudské telo cukor v rozumnom množstvo potrebuje a deti pri vývoji zvlášť. Takže, ak džem budú jesť aj vaše ratolesti, jednoducho rum vynechajte. A nezabúdajte, že aj odborníci nevidia nič zlé na tom, ak občas z tej zdravej výživy vybočíme.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)