Diéta môže ovplyvniť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Fakty a dôkazy
Pri rakovine hrubého čreva (skratka KrCa) je naozaj mnoho faktorov, ktoré výrazne môžu ovplyvniť vznik tohto zhubného ochorenia. Veľa sa hovorí aj o tom, že my Slováci patríme ku krajinám, kde je výskyt naozaj vysoký. Hovoríme aj o prevencii, o skríningu, liečbe… Málo sa však hovorí o tom, že nezdravé stravovanie, môže výrazne ovplyvniť aj toto zhubné ochorenie.
Ak ma sledujete dlhšie, tak viete, že nie som zástanca akejkoľvek diéty a stravovacích experimentov. Striedmosť a vyváženosť stravy je to, čo pomáha najviac. Ak vám však nestačia rady, tak sa pozrime na fakty a medicínske dôkazy.
TO, ČO JEŠ, OVPLYVŇUJE RIZIKO PRE VZNIK RAKOVINY HRUBÉHO ČREVA
Prehľad štúdií a metaanalýzy ukázali naozaj presvedčivé dôkazy o spojení medzi nízkym rizikom KrCa a bohatou a vyváženou stravou. Ide o stravu s vysokým príjmom vlákniny a rovnako aj vápnika (ako napr. mlieko, syr a jogurt).
Menej rizikové sú aj skupiny, ktoré nekonzumujú veľa červeného mäsa a samozrejme majú aj nízky príjem alkoholu. Vedúci autor štúdie prof. Nathorn Chaiyakunapruk z Utah College of Pharmacy rovnako dodáva, že na základe týchto výsledkov možno povedať, že existujúce odporúčania na diétu znižujúcu riziko vzniku KrCa (primárna prevencia vzniku KrCa) sa potvrdili. Čiže vyvážená strava bohatá na vlákninu a vápnik je správnou cestou k znižovaniu rizika rakoviny hrubého čreva.
TREBA ĎALŠÍ VÝSKUM
Rovnako aj autori štúdií a mnohí odborníci poukazujú na fakt, že treba vo výskume pokračovať a zamerať sa na vzťah KrCa a iných jedál. Hľadajú sa odpovede na vzťah celozrnnej stravy, spracovaného mäsa (mechanicky, chemicky s cieľom predĺženia ich možnosti konzumácie), ako aj špecifickými diétnymi vzorcami. Na základe uvedenej štúdie, dáva zmysel podporovať zdravé stravovanie, ku ktorému patrí bohatý príjem ovocia, zeleniny, obilia, rovnako treba znížiť príjem tukov, červeného mäsa a alkoholu.
Samozrejme aj iné faktory životného štýlu, ako nadmerná hmotnosť a fyzická neaktivita hrajú tiež úlohu pri vzniku rakoviny. O téme zdravého stravovania očami odborníkov som písal aj v predchádzajúcich blogoch, ktoré nájdete aj na mojej stránke www.kuzela.sk.