Originálny recept: Pečené sladko–kyslé kurča na cesnaku
Na tento obľúbený rodinný recept som si spomenula pri sledovaní dokumentárneho filmu o Francúzskej Polynézii, kde na mnohých ostrovoch ručne vyrábajú jedinečný domáci kokosový olej. Práve kokosový olej dáva výnimočnú chuť aj tomuto receptu.
Pečené kurča doma zbožňujeme, chcelo to však nejakú obmenu. A tak som sa rozhodla ho upiecť podľa pôvodného recept na bravčové rebrá. Aj v kuracej verzii je to naše obľúbené jedlo, pri ktorom sa olizujeme všetci až za ušami. Zaradila som ho aj medzi recepty grilovacej sezóny a pochvaľujú si ho aj pozvaní hostia. V pomere k jednoduchosti receptu je výsledná chuť až nepomerom.
SUROVINY
celé kurča, kokosový olej, 3 PL kečupu,1 PL medu,1 PL sušených hrozienok,1 PL sušených brusníc, 4 strúčiky cesnaku, 1 KL sójovej omáčky, 1 PL kokosového oleja, šťava z ½ citróna, soľ
POSTUP
Aspoň dve hodiny pred samotným pečením, vyberiem kurča z chladničky, aby sa ohrialo na izbovú teplotu. Dôkladne ho umyjem a osuším papierovou utierkou. Rúru vyhrejem na 230 °C . Kurča osolím, potriem kokosovým olejom a položím do Jánskeho skla. V rúre pečiem pri 210 stupňoch Celzia asi 40 minút.
Kým sa kurča pečie, v miske si pripravím zmes na jeho potretie. Všetky zvyšné suroviny zmiešam spolu. Hrozienka a brusnice s kečupom, medom, sójovou omáčkou, pretlačeným cesnakom, kokosovým olejom a citrónovou šťavou.
Keď je už kurča skoro upečené, celého ho z vonka aj vnútra potriem zmesou. Dopekám ho ešte asi 10 minút, ale tak, aby sa zmes na kurčati nespálila, ale zapiekla. Posledných 5 minút ho prikryjem ešte alobalom. A hotovo.
RADA
Marinádu už robievam tak odoka, takže ak vám nejaká ingrediencia nešmakuje, jednoducho ju vynecháte alebo zameníte za niečo iné. Nabudúce skúsim kurča naplniť aj ananásom. Na rebierka pripravujem marinádu bez hrozienok a brusníc.
Ryžu už nevarím klasicky ako moja mama, že ju najprv opražila na oleji, až potom zaliala. Osobne ryžu rovno zalejem 1,5 násobkom vody, pridám poctivý kus masla a zväčša varím 20 minút neprikrytú. Samozrejme ju občas premiešam, aby sa nepripálila. Čerstvý alebo mrazený hrášok pridám do ryže až tesne pred koncom, aby ostal sladký.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)