Výnimočný recept: Plnená kelová hlava mäsom aj medvedím cesnakom
Tento dokonalý recept som nevymyslela ja, ale nejakým spôsobom mi pristál v počítači. Jeho autorom je Roman Daniel Baranek. Ja som ho len vylepšila podľa našej chute a aktuálnej sezóny medvedieho cesnaku.
Kel ako taký doma nemusíme. Sotva ho dojem aj v zeleninovej polievke. Ale, tento recept ma presvedčil, že nič nie je nemožné. Dokonca, čím je odstátejší, tým je dokonalejší. Čím viac ho prihrievate alebo aj nie, tým je plnená kelová hlava chutnejšia až tak, že ju dojete aj bez prílohy. Stačí si otvoriť zaváraninu niečoho kyslého, a dojete ho veľkou lyžicou ako slaný dezert. Fakt.
SUROVINY
celá stredne veľká hlava kelu, poriadna viazanička medvedieho cesnaku nasekaná na drobno, hrsť čerstvého koriandru alebo petržlenovej vňate tiež posekaná na jemno, šťava ½ citróna+nastrúhaná kôra z citrónu, pol kilogramu mletého mäsa, 30 dkg ryže, vajce, 4 strúčiky pretlačeného cesnaku, sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ, drvená rasca
POSTUP
Celú hlavu kelu poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, osolíme a ponoríme do hlbokého hrnca s vodou. Varíme 40 minút pod pokrievkou. Vyberieme, necháme odkvapkať a vychladiť tak, aby nás pri napĺňaní mäsom nepálila.
Medzitým si uvaríme ryžu, ktorú poctivo vymiešame so všetkým ostatnými ingredienciami vrátane byliniek.
Vychladenú kelovú hlavu pootvárame podľa jednotlivých listov ale tak, aby sa od jadra hlavy neoddelili. Keď sa dostaneme až k tvrdšiemu stredu kvetnej stonky, opatrne ju vyrežeme tak, aby sa nám listy neoddelili od hlavy a stále pekne držali spolu.
Z pripravenej zmesi si urobíme prvú malú guľku, vložíme do stredu uvarenej kelovej hlavy a prikryjeme prvými uvarenými listami. Potom už postupujeme stále rovnako. Medzi dlaňami si urobíme mäsové placky, prilepíme na listy, pod ktorými je už prvá vrstva mletého mäsa. Opäť prikryjeme listami a takto plníme celú hlavu až do posledného listu. Mäso, list, mäso, list, mäso…. Akoby sa nám prvá mäsová guľôčka neustále zväčšovala až do veľkosti futbalovej lopty.
Posledné idú samozrejme kelové listy. Celú kelovú loptu položíme na pekáč s papierom na pečenie a v predhriatej rúre na 170 stupňov Celzia pečieme asi 45 minút.
Vrchné listy sa vám budú na prvý pohľad zdať akoby boli spečené, ale nemusíte mať strach. Aj tie chutia fantasticky.
RADA
Doma máme radi ako prílohu zemiakovú kašu s maslom, ale táto plnená kelová hlava si vystačí aj bez nej. Vystačili sme si aj s kyslými uhorkami alebo s čímkoľvek sterilizovaným na kyslo. Vynikajúca bola aj slaná majonéza, do ktorej sme kúsky plneného kelu namáčali. Skvelé sú k tomuto jedlu aj uhorkové tzatziki. A ako som už písala vyššie, čím viac budete toto jedlo prihrievať, tým bude lepšie. Na tretí deň sme sa plnenej hlavy nevedeli dojesť za studena. Jedná báseň! Roman Daniel Baranek, veľká vďaka za inšpiráciu!
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)