Recept s príbehom: Domáce cookies od tety z Ameriky
Autorka: Veronika Chlebovcová
Recept na tieto cookies mám priamo od tety z Ameriky. Sladké zbožňujem. Americké cookies sa síce dajú kúpiť bez problémov v obchode, ale ak si ich chcete dopriať domáce, teplé a bez zbytočných prídavných látok, čítajte ďalej.
K môjmu receptu sa viaže aj zaujímavý príbeh. To, že mám blízku rodinu v USA som zistila náhodou až po 30tke. Keď som chcela všetky tety, ujov, bratrancov a sesternice konečne spoznať aj osobne, prišiel zákerný koronavírus a prekazil mi všetky cestovateľské plány. Recept mi zatiaľ cez Skype prezradila teta Connie. Je veľmi jednoduchý a koláčiky si vychutnáte najviac s pohárom mlieka alebo so šálkou kávy.
Na oplátku som tete v USA pripomenula recepty na bryndzové halušky alebo pirohy. Teta Connie je prvou generáciou našej rodiny, ktorá sa narodila v Amerike po prvej vlne migrácie robotníkov na začiatku 20. storočia. Jej otec spolu s bratom emigrovali, oženili sa s Američankami európskeho pôvodu, a rodina sa počas desaťročí krásne rozrástla. Hoci jej deti a ani vnúčatá po slovensky už veľmi nevedia, o rodnú zem starého otca sa zaujímajú. Učia sa jej kultúru a ponechali si aj pôvodné priezvisko z Európy.
SUROVINY
Na dva veľké plechy budete potrebovať asi 500 gramov hladkej múky, 100 gramov masla, 1 vajíčko (ak by bolo cesto suché, môžete pridať aj dve), 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, 100 až 150 gramov hnedého cukru (dodá koláčikom karamelovú príchuť, ale ak ho doma práve nemáte, môžete použiť aj obyčajný práškový), 100 gramov sušených brusníc (nájdete ich v regáli so sušeným ovocím a pred použitím ich namočte na polhodinku do teplej vody) a dve veľké čokolády (horkú a bielu).
POSTUP
Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia. Pri izbovej teplote vymiešajte maslo s cukrom. Ak použijete hnedý cukor, miešajte naozaj dôkladne. Múku musíte preosiať s práškom do pečiva, zapracujte vajíčka a nakoniec vmiešajte maslo s cukrom. Na záver nezabudnite brusnice. Nemusíte ich úplne vysušiť od vody, je dobré ak zostanú trocha mokré. Nezabudnite na to najdôležitejšie! A to na čokoládu! Nasekajte ju na väčšie kúsky a zapracujte do cesta.
Týmto postupom by vám malo vzniknúť lepivé hutné cesto. Nesmie sa liať, ani byť príliš suché. V rukách vytvarujte malé hrubšie placky s priemerom zhruba 5 centimetrov. Určite plech vysteľte aj papierom na pečenie, neprilepia sa.
Šupnite do vyhriatej rúry a už len počkajte 20 minút. Môžete sa tešiť na cookies chrumkavé zvonku, mäkučké zvnútra a rozplývajúcu sa čokoládu na jazyku.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)