Chutí ako pravé olivy. Vypestujte si úžasnú olivovú bylinku aj v kvetináči
Netušila som, že taká dokonalá bylinka vôbec existuje, kým som sa neprihlásila na brigádu do rodinného záhradníctva. Bolo horúco a mojou úlohou bolo vodou zachrániť všetko, na čo pálilo slnko ako besné. Jedna z byliniek sa však tvárila podozrivo. Napriek obrovským horúčavám bola neustále krásne sýto zelená a pri dotyku voňala tak, že som sa razom ocitla na pobreží Stredozemného mora s lahodným zeleninovým šalátom plným olív a pohárom ľahkého domáceho vínka.
Podľa dostupných informácii aj expertov zo záhradníctva bola olivová bylinka (santolina viridis) osvedčenou liečivou bylinou už v dávnom stredoveku. V ľudovom liečiteľstve ju používajú dodnes. Olivová bylina, vňať alebo tráva (má viac pomenovaní) so svojou sviežou a olivovou chuťou je obzvlášť obľúbená v stredomorskej kuchyni. Vôňa čerstvých olivových listov pripomína nielen nakladané aromatické olivy, ale aj ďalšie stredomorské bylinky, ako napríklad rozmarín. Vyznačuje sa pikantnou výraznou chuťou, ktorá však neštípe.
Olivová bylinka vyrastá do výšky 50 cm, a okrem kuchyne je obľúbená aj ako živý plot, ktorý rýchlo rastie a dobre sa tvaruje. Miluje slnko, vodu tak akurát a poradí si aj do -17 stupňov Celzia. V našich podmienkach občas zimu neprežije, ale ak olivovú trávu na jar vysadíte opäť, veľmi rýchlo sa rozrastie do pôvodných rozmerov. A čím viac ju používate v kuchyni, tým sa viac zahusťuje a rastie.
Mierne kučeravé lístky štruktúrou pripomínajú listy rebríčka obyčajného. Listy olivovej bylinky sú však oveľa bohatšie. Neopadavá kríková bylinka kvitne od konca mája a jej žlté kvietky ju zdobia celé leto.
Pestovanie
Olivová bylinka nie je náročná. Starostlivosť o túto stredomorskú trvalku je jednoduchá. Vysaďte ju na priame slnko všade tam, kde nič iné v priepustnej pôde neprežije a každé dva mesiace ju pohnojte bio hnojivom na bylinky. Citlivá je iba na premočenie. A to najmä v zime, preto, ak ste ju vysadili do skalky, záhrady či bylinkového záhonu najlepšie urobíte, ak ju na zimu prikryjete.
Nebojte sa ani jej pestovania v kvetináčoch. Platia tu rovnaké zásady ako pri záhonoch. Darí sa jej nielen v priepustnej zemine, najlepšie v bylinkovom substráte, ale nemá ani zásadný problém so záhradným substrátom. Stačí, ak bylinku nebudete zbytočne prelievať.
Spracovanie
Olivovú vňať si vychutnáte najmä v čerstvom stave. Zelené, mäkké listy pridávajte do jedla ako celé vetvičky, prípadne nastrihané na jemno. Hodí sa do šalátových marinád, priamo k šalátovým listom, alebo do cestovín či rybacích aj mäsových pokrmov. Vynikajúce sú aj čerstvé paradajky, ktoré pokrájate na kolieska, polejete olivovým olejom a posypete jemne nakrájanou olivovou bylinkou. Jednoducho všade tam, kde by ste pridali olivy. Dokonalú chuť vytvorí aj v domácom peste a syrovým omáčkach. Vynikajúca je na pizzu. Stačí ak odstrihnete z bylinky mladé výhonky, ktoré vás ohromia vôňou nakladaných olív.
Využitie mimo kuchyne
Aróma sušených vetvičiek olivovej bylinky údajne odpudzuje moly. Rovnako ako levanduľa alebo kari bylinka.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)