Originálny recept: Nadýchaný steak zo žraloka s krevetami

Dalito.sk/Pri žralokovi s krevetami si nezabudnite aj na dobré ružové víno/foto: autorka

Narazila som na neho úplnou náhodou. V predajni ležal v mrazničke úplne nepovšimnutý, pritom v mori je to prvý živočích, pre ktorého vyleziem na loď tak rýchlo, že mi je úplne jedno, že sa pritom dolámem. V boxe ležal akosi osamelo, medzi klasikami rýb, ktoré som už robila snáď na všetky spôsoby. Žralok modrý, teda skôr steaky z neho. No poď môj ku mne, prihovorila som sa po prvý raz v živote k žralokovi láskavo.   

Posledné dva kúsky čakali už iba na mňa. Konečne som sa po žralokovi natiahla bez náznaku hrôzy, vybrala ho a skúsila z neho pripraviť niečo na spôsob „co  dům dal“. Mám tieto recepty rada. Sú iné aj preto, že striedme zásoby potravín ma nenútia automaticky skĺznuť do stredoeurópskej klasiky. Najčastejšie niečo vypražiť, zapiť pivom a natiahnuť sa pred televízorom. Aj keď, na spokojné odfukovanie po víkendom obede nedám samozrejme dopustiť.  

Jednoducho, rýchlo a chutne

Modrý žralok vzbudzuje rešpekt nielen v prírode, ale aj na filmovom plátne. Pred týmto predátorov však na rešpekt pri varením zabudnite. Príprava z jeho steakov je jednoduchšia ako si myslíte. A ešte ani nebudete vyberať kosti. U naporciovaného žraloka určite žiadne nenájdete.

My potraviny nevyhadzujeme celé roky. Fakt, ak by som jej to mala ako dokázať, aj Gréta by ma chcela spoznať osobne. A tak vznikol aj tento recept. Spracovala som všetko, čo dom dal. A opäť som sa stala hrdinkou víkendového večera, keď si manžel spokojne podriemkaval pred televízorom. Samozrejme hneď potom, ako ma vyniesol do nebies.

Nedokážem v kuchyni prestáť hodiny, takže sa pripravte na to, že to opäť bude veľmi rýchly a nenáročný recept. Ani finančne vás nezoderie z kože. Veď som nezjedla ani tú žraločiu kožu. Manžel ma ale upozornil, že som vraj urobila veľkú chybu!

SUROVINY

2 steaky mrazeného modrého žraloka, 225 g mrazených kreviet , 90 g masla, hlavička cesnaku, 6 mrkiev, kôpor, citrón, 6 cherry paradajok, bylinková ochutená soľ

POSTUP

1, Na mierne vyhriatej panvici rozpustíme maslo. Naozaj si dávajte pozor, aby nebola horúca, inak maslo spálite.

2, Očistenú mrkvu pokrájame na dlhšie hranolčeky, asi 5 očistených strúčikov cesnaku na polovičky a na miernom ohni opekáme do zlatista. Na posledných 5 minút pridáme paradajky pokrájané na polovicu. Na záver jemne osolíme.

3, Lesklú zeleninu na masle opatrne vyberieme a preložíme do teplej nádoby na sporáku, aby nevychladla. Do zvyšku masla pridáme mrazené krevety, asi na minútu ich prikryjeme, aby sa od seba oddelili a pokojne sa neskôr opekali na masle asi minútu z každej strany. Podlejem polovicou vytlačeného citrónu.

4, Medzitým si pretlačíme tri strúčiky cesnaku, ktorými potrieme poriadne vysušené steaky  zo žraloka (najlepšie v papierovej kuchynskej rolke). Osolíme ochutenou bylinkovou soľou, ja som zvolila grécku pre vôňu stredomorskej kuchyne. Žraloka posypala mrazených kôprom a šup na panvicu hneď vedľa kreviet.

krevety a žralok
Krevety so žralokom môžete opiecť bez problémov spolu/foto: autorka

Žraloka aj s kožou som opiekla z každej strany asi tri minúty.

5, Ak sa medzitým krevety už uvarili, vybrala som ich skôr a položila na pripravené taniere hneď vedľa miešaného šalátu a zeleninou na masle. Pridala už iba ľahko dopečené žraločie steaky a hotovo. Samozrejme, manžel medzitým nezabudol nechať správne vychladiť fľašu ružového vína. A pohodový víkendový večer sa mohol začať.

ZAUJÍMAVOSŤ

Žralok modrý žije približne v 80% všetkých morí sveta. Patrí medzi nočných lovcov a živí sa predovšetkým sleďmi, treskami, makrelami… Steaky z neho sú biele a nadýchané, chuťovo veľmi jemné až delikátne a ešte aj cenovo dostupné. Žralok, ktorého predávajú v našich končinách najčastejšie pochádza zo Španielska a hodí sa pre akúkoľvek prípravu.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)