Originálny recept: Kyslá hubová polievka s jogurtom
Kyslé polievky mám rada, najmä ak je vonku teplejšie. Táto opäť vznikla podľa toho, čo v chladničke už nepočkalo pre dobu spotreby. Manžel povedal, že je vynikajúca a neskromne musím s ním súhlasiť.
SUROVINY
5 stredných zemiakov, voda, balenie šampiňónov, soľ, kocka zeleninového bujónu, vývar z húb (ja si ho zvyknem mraziť práve pre takéto situácie), 350 ml mlieka, 250 ml bieleho jogurtu, petržlenová vňať, 3 PL jablkového octu
POSTUP
- Zemiaky som poriadne umyla a neošúpané nakrájala na menšie kocky.
- Zaliala hubovým vývarom, ak som mala málo, doliala vodou a osolila .
- Šampiňóny ošúpala, umyla, nakrájala na malé kúsky a pridala k zemiakom. Varila do zmäknutia zemiakov.
- Keď boli takmer uvarené, priliala som mlieko, do hrnca vhodila kocku bujónu a biely jogurt. Varila ešte asi 5 minút.
- Potom som odobrala 2 naberačky vývaru, v ktorom som ponorným mixérom rozmixovala zopár zemiakov a vrátila do polievky. Nemusela som ju potom zahusťovať múkou.
- Priliala ocot, my máme radi kyslejšie, takže asi 3 polievkové lyžice a nechala iba prejsť varom. Vypla.
- Keď ešte horúca platňa pod hrncom hriala, pridala som dve veľké hrste čerstvého petržlenu, aby sa zbytočne v polievke nerozvaril. Zanikne tak potom nie len jeho sýta zelená farba, ale aj výrazná chuť.
- Dobrú chuť!
RADA
Keď si doma predvarím huby, vodu z nich nikdy nevylievam do drezu. Nalejem ju do plastovej nádoby a nechám zamraziť, presne pre takéto príležitosti, akou bola kyslá hubová polievka. Môj „hubový vývar“ bol zo sušených kozákov, ktoré som pred časom použila do hubového pesta. Polievke tak dopomohol k vynikajúcej chuti.
(Ak vás recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu )