Originálny recept: Vraj dokonalý bratislavský guláš, tvrdil Maďar

Dalito.sk/Bratislavský guláš/foto: Lucia Tomečková

Mala som obrovskú chuť na guláš. V obchode mali akciu na bravčové gulášové kocky a tak som ju využila. Nechcela som však taký klasický zimný guláš, keď vám dobre padne po premrznutí vonku.

A tak vzniklo niečo, za čo som dostala pochvalu aj od pravého Maďara. A ten sa teda ako správny Maďar v gulášoch vyzná! Takže asi sa mi fakt vydaril. A výborné na tomto recepte je aj to, že som sa pri varení nenarobila.

SUROVINY

100% kokosový tuk bez príchute, cca 1kg bravčového mäsa, 500g cibule, mletá červená paprika, 4 PL rajčinového pretlaku, chilli paprička, 1 ČL solenej, domácej mletej paprikovej zmesi, kocka zeleninového bujónu, múka na zahustenie, soľ

POSTUP

  1. Na kokosovom tuku som do zlatista opražila nakrájanú cibuľu na drobno.
  2. Pridala mäso nakrájané na malé kocky aj s „tučnými odrezkami.“ Guláš musí mať predsa aspoň trochu tuku.
  3. Mäso jemne opiekla, aby sa stiahlo a pridala  mletú červenú papriku.
  4. Podliala vodou a dusila do zmäknutia. Občas som vodu doliala, aby mäso neprihorelo a tiež som chcela mať dostatok šťavy aj na tanieri.
  5. Asi v strede dusenia, keď bolo mäso polomäkké, som pridala chilli papričku, domácu mletú paprikovú zmes a kocku bujónu. Až do zmäknutia som mäso pri dusení občas premiešala.
  6. Keď bolo mäkké, pridala som rajčinový pretlak a trochu poprášila múkou.
  7. Ak bolo nutné, opäť podliala vodou a dovarila až do zahustenia.

RADA

Doma sme mali iba hranolky alebo cestoviny.

Bratislavský guláš s cestovinami/foto: autorka

Tak som urobila oboje.  Nikto zo stravníkov sa nevedel rozhodnúť, s ktorou prílohou bol bratislavský guláš lepší. Ani hosť z Maďarska.

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)