Originálny recept: božské olivovo-syrové pesto

foto: Lucia Tomečková

Zabudnite na drahé kupované pesto a vyrobte si vlastné. Nič zdravšie, jednoduchšie a ešte aj chutné zároveň v kuchyni nepoznám.

Pestá si vyrábam už niekoľko rokov. Vždy sa čudujem, ak niekoho v obchode vidím ich kupovať. Veď domáce pesto, to je vám zázračná fľaštička božsky koncentrovanej chuti byliniek, orieškov, syra a zeleniny. A na prípravu domáceho pesta vám postačí len pár minút. Pritom je iba na vás, akej chuti a variácií si ho pripravíte. Okrem toho, že ho máte vždy po ruke ako prísadu do cestovín, sendvičov, šalátov, či k mäsu.

Pesto si môžete vyladiť presne podľa vašej chuti. Stačí, ak skombinujete vaše obľúbené oriešky alebo semienka, vyberiete syr, ktorý máte radi a to isté platí aj pri zelenine. A potom už stačí len chvíľu mixovať.

Toto pesto vzniklo náhodou. Potrebovala som využiť zvyšky v chladničke, ktoré by sa aj tak čoskoro pokazili. A samostatne sa do nich nechcelo nikomu. A tak vznikla nová chuť, po ktorej sme sa išli opäť „pozabíjať“.

SUROVINY

hrnček zelených olív bez kôstky, 4 polievkové lyžice mandľových lupienkov, hrnček strúhaného tvrdého syru (eidam), 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, 1 ČL sójovej omáčky, málinko sušeného oregana

POSTUP

  1. Do nádoby vložíme všetky suroviny, polejeme olejom a ručným ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
  2. Po celý čas pomaličky prilievame olivový olej, až nám vznikne nadýchaná, ale hustejšia „kaša“. Hotovo.

RADA

Ak ho nedojeme celé, ja ho natlačím do pohára a  opatrne zalejeme olivovým olejom, aby pesto ostalo pod hladinou. Zatvorím.

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)