Recept s príbehom: Valentínsky krémeš do skla za pár minút

Najlepší domáci recept na krémeš do skla aj v bezlepkovej verzii/foto: Maja Kadlečíková
DALITO -

Môj muž bez toho, aby som sa opýtala začiatkom februára hlási: „Nič sladké si neprosím, ani na Valentína.” Kývnem hlavou. „Teda, možno krémešku, ale bez cesta, len krém,” spresní. Kývnem hlavou druhý raz. „Ozve sa do tretice: „Teda, to tenké cesto mi ani neprekáža, hodí sa tam. Len ma nebaví krájať ho vidličkou a pritom rozpučiť celú plnku.”

Pozriem naňho bez kývnutia. „Ak by som tenké cesto nemusel krájať a plnka by ostala na vidličke, teda radšej lyžičke, takú by som si dal,” zasmeje sa. „Aj veľkou lyžicou!” zaklincuje. Ozvem sa. „Dohoda, bude, veľkou lyžicou!”

Mám plán – a pár zvyšných oblátok. Už viem, čo s nimi. Bude rýchla krémeška do skla bez trápenia plnky cestom – a tým aj krémešovej patálie môjho muža. Je rýchla, jednoduchá – a v momente zjedená! Veľkou lyžicou – ako inak? Tak rýchlo, že si môj muž ani nevšimol, že niečo v nej chýbalo. Šľahačka.

Absenciu čokolády som si obhájila. „Mal si povedať, že si prosíš francúzsky krémeš, bežný je bez čokolády,” bola som zrazu neoblomne presná. A samozrejme som nepovedala, že šľahačka chýba takisto, keď si to nevšimol. Hoci, základný krémeš je len cesto, vanilková pudingová plnka a cesto.

SUROVINY na 1 veľkú sklenú misu alebo 10 malých pohárikov

2 vajíčka, 10 kusov oblátok (bežné alebo bezlepkové, škorica alebo škoricový cukor (kakao) na posypanie (ak máte  radi)

Krémešový vanilkový krém

1 l mlieka (kravské alebo rastlinné bezlaktózové, prípadne voda) , 80 g kukuričného škrobu, maizena (Maizena so zlatým klasom, vanilkový puding), 80 g práškového cukru, štipka soli, 1 vrecúško vanilkového cukru (vanilínový cukor)

POSTUP

1. Maizenu som rozmiešala s práškovým a vanilkovým cukrom.

2. Vajíčka rozdelila na žĺtky a bielky. Z bielkov so štipôčkou soli elektrickými metličkami vyšľahala tuhý sneh a odložila do chladničky.

3. Do maizeny s cukrom pridala žĺtky a trochu mlieka,  nahladko prešľahala metličkami. Bielky na sneh potrebujú čisté, suché metličky, žĺtkam trochu snehu po šľahaní bielok neprekáža.

4. Pridala zvyšné mlieko, uvarila hustý puding. Počas varenia na minime miešala elektrickým šľahačom. Postačí aj vareška prípadne obyčajné metličky.

5. Do uvareného trochu vychladnutého pudingu som po častiach vmiešala sneh. Vždy po pridaní prešľahala na minime elektrickým šľahačom. Môžete aj vareškou alebo bežnými metličkami. Ide o to, aby neostali biele kopčeky snehu. 

6. Oblátky som rozdelila na 3 časti.

7. Spodok misy z varného skla, dobrá je akákoľvek primerane veľká misa, som vyložila tretinou nalámaných oblátok tak, aby neostalo voľné miesto. Keď oblátky nalámete, nemusíte vopred rezať na dieliky, nakrájate bez problémov. 

8. Zaliala polovicou krému. Dala druhú tretinu oblátok. Zaliala zvyšným krémom.

9. Vrch posypala pre dobré krájanie a porciovanie nalámanými oblátkami. Môžete a nemusíte posypať škoricou, kakaom. Nechala vychladnúť a vložila do chladničky. Krém chladnutím tak akurát príjemne zhustne.

10. Porciovanie do pohárikov: Na dno nalámané oblátky, na ne krém takmer doplna, navrch nalámané oblátky.

Dobre vedieť

Namiesto oblátok sa dajú využiť akékoľvek nalámané keksy, napolitánky. Strúhaný kokos, mleté orechy, mletý mak s cukrom prípadne medom alebo iným sladidlom – stačí nasypať hrubšiu vrstvu.

Pre fit verziu ako sladidlo roztlačený banán. Ten môžete pridať aj do krémešovej plnky pred vmiešaním snehu. Pôvodne bol krémeš bez šľahačky a čokoládovej polevy. Mne tak chutí najviac. Ak vám tam chýbajú, neváhajte a doplňte.

Autorka: © Maja Kadlečíková, spisovateľka

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo nám pošlite váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu)