Zdravý recept: Jednoduchý (bezlepkový) indický dhal
Dhal alebo dal alebo daal je sýta, zdravá strukovinová kaša, často z lúpanej červenej šošovice respektíve akejkoľvek strukoviny. Strukoviny sú plné bielkovín pre zdarné svaly, sacharidov pre stálu energiu, vlákniny pre trávenie, vitamínov a minerálnych látok.
Dhal volám aj lentilky. Jedlo som si tak pomenovala ešte v Indii. Po anglicky je šošovica lentil a lúpaná, z ktorej sa jedlo pripravuje, je červená, spolu red lentil. Inak v krajine s vôňou histórie a korenia sa anglicky bez problémov dohovoríte. Je to jeden z ich úradných jazykov.
Dhal je zázrak sám o sebe
Strukoviny sú v prvom rade bohaté na bielkoviny. Priemerne majú 20% rastlinných bielkovín, čím sú zložením podobné ako živočíšne, považované za takzvané plnohodnotné bielkoviny. Preto sa strukoviny prirovnávajú k mäsu a odporúčajú ich ako jeho alternatívu. V porovnaní so živočíšnymi bielkovinami niektoré nemajú esenciálne aminokyseliny. To je dôvod doplniť ich v strukovinovom jedle obilninami, pretože takto sa využiteľnosť bielkovín v organizme znásobí. Preto sa dhal dopĺňa ryžou, obilninovou plackou: indický naan, čapátí, ale aj chlebom, cestovinami.
Nie je lepok váš?
Žiadny problém ani pre celiatikov! Doplňte dhal takzvanou pseudoobilninou, bezlepkovou quinoa, pohánkou, prosom – respektíve pšenom, čo je lúpané proso. Pre značný obsah komplexných sacharidov, asi 60 % strukoviny poriadne zasýtia. Majú však nízky glykemický index, okolo 20 – 30. To znamená, že energia sa uvoľňuje postupne a nezvyšujú nárazovo hladinu cukru v krvi.
Dobrý tip: napríklad namiesto zemiakov, ak vám robia problém – tie majú GI 60 – 90. Strukoviny majú v sebe veľa, asi 10% vlákniny, mimoriadne nízky obsah tukov. Priemerne 1-3%. A ako bonus: vitamíny skupiny B, antioxidanty, minerálne látky. Najmä vápnik, horčík, draslík, železo, zinok, fosfor a selén. Ešte váhate? Lúpané strukoviny ako červená šošovica sú ľahko stráviteľné a nenafukujú, nafukuje najmä šupka – a tú nemajú.
Toto indické jedlo chutí takisto s cestovinami, aj ako strukovinová omáčka k zemiakom a zrkadlové vajíčko k tomu.
SUROVINY na 4 porcie
2 hrnčeky ryže, 2 hrnčeky lúpanej červenej šošovice, hrnček vylúpaného hrášku, 4 veľké mrkvy, 4 veľké paradajky, veľká cibuľu, 1 – 2 strúčiky cesnaku, soľ, bobkový list, 1 ČL kari korenia alebo mleté čierne korenie a kurkuma, hrnček kravského alebo kokosového mlieka alebo vody, 1 PL prepusteného masla ghí (maslo alebo olej do ryže), 4 PL oleja, koriander aj mrazený, alebo petržlenová vňať, či čerstvá cibuľku, citrón alebo limetka (1/2 na šťavu, zvyšok na ozdobu)
POSTUP
1. Ryžu prepláchnem, dám do hrnca, pridám vodu asi 2 centimetre nad ryžu (natural asi 3 cm). Osolím, nechám zovrieť, teplotu znížim na minimum, prikryjem pokrievkou a uvarím domäkka.
2.V inom hrnci zohrejem olej, pridám nadrobno nakrájanú cibuľu, nahrubo nasekaný cesnak, bobkový list, kari korenie, trochu soli, premiešam a po prvom zavoňaní korenia podlejem vodou. Kari by sa inak mohlo spáliť a ostať horké. Príliš opražená cibuľa a cesnak by sa nerozvarili.
3. Vsypem prepláchnutú červenú šošovicu, prilejem vodu, aby bola centimeter nad šošovicu a po zovretí nechám pobublať.
4. Zatiaľ ošúpem a nahrubo nastrúham mrkvu. Umyjem a ošúpem paradajky. Môžete zaliať vrelou vodou a dať pod studenú, šupka pôjde dolu sama. Paradajka sa dá ošúpať ostrým nožom aj ako jablko, bez zaliatia vrelou vodou. Mám vyskúšané.
5. Do hrnca pridám polovicu mrkvy a ošúpané, nakrájané paradajky. Vsypem hrášok. Premiešam, zalejem vodou tak, aby bola asi 2 centimetre nad zeleninou. Nechám zovrieť, znížim na minimum a za 20 minút uvarím takmer domäkka.
6. Šošovicu nechám rozvariť. Uvarím hustejšiu omáčku, často miešam. Vyberiem bobkový list. Do hustej omáčky prilejem mlieko alebo vodu, nechám prevrieť a pobublať 5 minút.
7. Pridám zvyšnú čerstvú surovú nastrúhanú mrkvu. Už nevarím. Pomixujem ponorným mixérom. Do hotového dhalu primiešam citrónovú šťavu. Zvyšnú polovicu citróna nakrájam na plátky a ozdobím dhal priamo na tanieri.
8. Uvarenú ryžu poriadne zlejem, nesmie tam ostať voda a vmiešam polievkovú lyžicu masla ghí.
9. Do stredu misky alebo hlbokého taniera dám kopček ryže a okolo neho šošovicový dhal. Posypem čerstvým nasekanými koriandrom.
Dobre vedieť
- Ak nemáte alebo neobľubujete kari korenie, stačí kurkuma a čierne korenie. Dhal je chutný takisto s bežným korením.
- Prepustené maslo ghí aj kokosové mlieko bežne dostať už aj na Slovensku, nie je však pre recept podmienkou. Stačí maslo alebo olej, kravské mlieko alebo voda.
- Ak ryžu a červenú šošovicu, samostatne, na noc namočíte do studenej vody a dáte do chladničky, chutnejšie sa za kratší čas uvarí.
- Ak máte radi hrášok chrumkavý, mrazený planírovaní stačí pridať tesne pred koncom varenia.
- Z varenej mrkvy organizmus vie prijať viac živín ako z čerstvej. V tej čerstvej zas ostanú látky, ktoré sa pri tepelnej úprave stratia. Preto je v dhale varená aj čerstvá surová mrkva. Tá druhá sa postará o sviežosť jedla a jemnú chrumkavosť.
- Ak vám dhal ostane, odložte ho do chladničky a na druhý deň využite ako nátierku na chlieb. Rovnako užitočný je ako omáčka na cestoviny. Takisto studený dip. Môžete ním zahustiť namiesto múkou polievku.
- Zmeniť môžete aj poradie dhal a ryža – čiže veľa ryže a poliať trochou dhalu.
Autorka: © Maja Kadlečíková, spisovateľka
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo nám pošlite váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu)