Recept: Vitamínová bomba kiwi džem aj zo záhrady
Stavila by som sa o tisíc korún slovenských, že sa nedožijem toho, že raz budeme kiwi pestovať aj na Slovensku. Vlastne ani neviem, či sa mám z toho tešiť alebo plakať, lebo dôvodom je asi aj zmena klímy, nielen moderné odrody tohto exotického ovocia.
Na druhej strane som nesmierne rada, že moji blízki sa už nemusia deliť o jedno kiwi, aby mohli toto „západniarske čudo“ ochutnať. Nesmierne sa teším, že je to po nežnej revolúcii už bežné ovocie, ktoré si môžeme kúpiť kedykoľvek, alebo dokonca vypestovať v záhrade. Nie vždy najzrelšie, ale keď si naozaj dáme námahu, kúpime aj poriadne chutné kúsky.
A tak som z kiwi začala variť aj džem, ktorý najmä v letných mesiacoch vie úžasne osviežiť. A keď ho ešte pridáte do ľadového čaju alebo limonády s kockami ľadu, jedna báseň!
Zdravý zázrak
Kiwi pochádza z Číny a je to jedno z ovocí, ktoré je najbohatšie na vitamín C. Ako upozornil rešpektovaný gastroenterológ Ladislav Kužela, je zbytočné, aby sme si ho dopriali v podobe umelých vitamínov, keď ho môžeme užívať v prírodnej podobe a ešte si ho aj vypestovať.
TREBA SI DÁVAŤ VITAMÍN C V PODOBE UMELÝCH VITAMÍNOV? „Na jednej strane je síce pravdou, že niekoľko štúdií naozaj ukázalo, že ak sa užíva so zinkovými doplnkami, tak vitamín C môže znížiť príznaky nachladnutia v priemere o šesť až dvanásť hodín. Zabudli sme však na to, že podobné výhody pravdepodobne získame jednoducho a to vypitím pohára pomarančovej šťavy alebo zjedením kiwi,“ upozornil na Dalito Ladislav Kužela.
Kiwi zo záhrady
Ak si kiwi zasadíte v záhrade, rýchlo vás pri plote oddelí od suseda a obdaruje nielen plodmi, ale aj krásnymi kvetmi. Vybrať si môžete z niekoľkých odrôd: veľkoplodých alebo drobnoplodých. Kiwi sa darí v južných oblastiach Slovenska a drobnoplodé sú odolnejšie voči mrazom. Pestovanie tohto exotického ovocia vôbec nie je náročné. Stačí, ak rastline doprajete piesočnatú menej kyslú pôdu s nízkym obsahom vápnika a sem tam ku kríku prihodíte hnoj alebo kompost. Rastlina pre rast potrebuje oporu, slnečné závetrie a pravidelnú zálievku.
SUROVINY
500 g kiwi, 500 g kryštálového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 10 g citrusového pektínu, môžete pridať aj polovicu akéhokoľvek ovocia
POSTUP
- Kiwi zbavíme šupky a nakrájame na malé kocky.
- Posypeme cukrom, jemne zamiešame a necháme v chladničke pustiť šťavu do druhého dňa.
- Na druhý deň vyberieme, pridáme pektín, ktorý sme zmiešali s 2 lyžicami cukru.
- Hrniec začneme postupne zohrievať až do varu. Dávame pozor, aby sa zmes nepripiekla.
- Pridáme citrónovú šťavu, opäť necháme zovrieť do bodu varu.
- Postupne nalievame do dopredu umytých pohárov, silno zatvoríme, obrátime na viečko na 10 minút, otočíme a necháme pod dekou do druhého dňa. Takto jednoducho si kiwi džem sterilizujeme. Ešte sa mi žiadna fľaša nepokazila.
Dobre vedieť
Vedeli ste, že stačí denne zjesť jedno kiwi, aby ste do seba dostali potrebnú dennú dávku vitamínu C? A ak vás čaká romantický večer, tak určite okrem šampanského zabudnite aj na kiwi, zeler, špargľu, cesnak a konope. Spôsobujú plynatosť. 😊 Ale zasa vieme, ako sa na Slovensku hovorí: Kto …., zdravie si tvrdí!
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)