Ako čo najrýchlejšie vycúvať zo zamestnania, ktoré vám vôbec nesadlo 

ilustračné foto: Shutterstocku
DALITO -
  • Pochopte sa a nájdite uplatnenie
  • Povaha pracovníka je zrejmá
  • Zamestnanci, ktorí chcú mať v živote jasno

Hoci platí, že každá skúsenosť je cenná, nemá zmysel trápiť sa v zamestnaní, z ktorého si domov odnášate len stres a únavu. Kariérové kotvy vám pomôžu uchytiť sa na mieste, kde vyniknú vaše skutočné kvality.

Aký typ pracovníka naozaj ste? Pokiaľ je zodpovedanie na túto otázku náročné, máme výnimočne rýchle riešenie v podobe kariérnych kotiev. O kariérnych kotvách by ste však mali vedieť takisto v prípade, že chcete byť dobrým a efektívnym personalistom či náborárom. Pomáhajú totiž vo formovaní zamestnaneckej spokojnosti, zlepšovaní tímového ducha a nachádzaní toho pravého miesta na trhu práce aj v pracovnom kolektíve. Dôvodom, prečo by ste mali svoju kariérnu kotvu poznať čo najlepšie, je ten, že podľa ich autora, Edgara Scheina, sú kotvy často kombináciou popisov pracovných činností a motivácií, ktoré pri zamestnávaní potrebujeme pociťovať. Kariérne kotvy vás takto dokážu nasmerovať k výberu naozaj vhodných pracovných príležitostí. Teraz je načase, aby ste ich spoznali takisto a vďaka tomu včas vycúvali z kariéry, v ktorej sa necítite byť sami sebou. 

Pochopte sa a nájdite uplatnenie

1. Kariérna kotva – Technicko-funkčné schopnosti

Prvý typ kariérnej kotvy sa priraďuje ľuďom, ktorí majú technicko-funkčnú kompetenciu. Prioritnou motiváciou pre nich nebýva plat, ale možnosť zlepšovať sa v odbore a smerovať k seniorskej pozícií, ktorá nevyhnutne nesúvisí s riadením tímov. Pri hľadaní nového zamestnania je pre nich dôležité vedieť, že majú priestor na to, aby preukázali svoju expertízu a boli patrične prijatí a najmä uznaní kolektívom. Potrebujú tiež cítiť, že ich poznatky sú obohacujúce a prínosné. Radi prijímajú výzvy, avšak iba tie, ktoré úzko súvisia s ich zameraním či špecializáciou.

2. Kariérna kotva – Challengeri a výzvy

Príbuzným typom voči prvému typu pracovníkov sú potom ľudia, pre ktorých je motivujúce prekonávanie výzev. V porovnaní s technicko-funkčnou kompetenciou sa títo challengeri neboja prekonávať komfortnú zónu. Prioritou je pre nich borenie predsudkov a príležitosť preukázať všetky nadobudnuté skúsenosti. V práci sa usilujú o to, aby boli ešte lepší a podávali skvelé výkony. Súťaživosť a snaha byť najlepšími ich určujú k tomu, aby sa uplatnili v zamestnaní, ktoré si vyžaduje nekompromisných a ambicióznych pracovníkov v dynamickom prostredí, či odvetví s veľmi veľkou trhovou konkurenciou. 

Povaha pracovníka je zrejmá

3. Kariérna kotva – Manažérske schopnosti

Ľudia s manažérskou kompetenciou majú potrebu obsadzovať pozície, ktoré vyžadujú riadenie väčších štruktúr, chcú rozumieť čo najväčšiemu množstvu problematík a vzdelávať sa. Vertikálny kariérny rast je pre nich typický a sú schopní postupovať v hierarchii veľmi rýchlo smerom nahor. Motiváciou je pre nich dosahovanie výsledkov a narúšanie statusu quo.

Viac sa dočítate v článku Ako vycúvať zo zamestnania, ktoré vám vôbec nesadlo a nájsť si konečne to správne povolanie? na pracuj.sk .

Môže vás zaujať: