Recept od dedka: Taká fantastická opekaná paprika s bryndzou, že si ju pripravíte dva dni po sebe

Recept na opekanú papriku s bryndzou/foto: autorka

Keď varil môj otec, vždy to bola doma slávnosť. Nie preto, že konečne niečo uvaril, ale preto, že to bol vždy gastronomický zážitok. Nechcem urážať mamu, vždy kým mohla vyvárala vo veľkom, až moc, ale keď niečo uvaril môj otec, vždy to chutilo tak, že tú vôňu a chuť cítim dodnes. Tohto roku oslávi 82 rokov a stále dokáže prekvapiť.

Posledný recept, ktorý už ako trojnásobný dedko a päťnásobný pradedo vymyslel pre mamu mi opisoval s takou gráciou, že som to musela vyskúšať aj ja.

Vždy bol verný slovenským tradičným jedlám. Jeho bryndzové halušky boli vychýrené v celej rodine. Veď to bol a je Horehronec a predsa ovca dojí pyskom. Naposledy prekvapil týmto receptom. A môžem vám povedať, že to bolo také dokonalé, že na druhý deň som utekala opäť do obchodu, aby som opečenú papriku s bryndzou pripravila znova, pretože prvú porciu nám s nadšením zjedol polovičný Talian, ktorý doteraz netušil, čo to bryndza je a ako chutí.

Keď som mu paprikovo-bryndzovú dobrotu naservírovala na chlieb a zistila, že o bryndzi nikdy nepočul, nieto ju ešte ochutnal, niekoľkokrát som ho upozorňovala, že je to slovenská špecialita, ktorú domáci milujú a mnohí cudzinci zatracujú. On patril do skupiny, ktorá si názov slávneho slovenského syru nechali niekoľkokrát zopakovať, aby v obchode nekúpil niečo iné. Recept sa totiž rozhodol pripraviť aj doma, pretože okrem toho, že mu nesmierne chutil, je ešte aj mimoriadne jednoduchý s vynikajúci!.

Suroviny

4 PL olej, jedna väčšia šalotka (cibuľa), 3 veľké zelené papriky, 130 g bryndze, čerstvý petržlen na ozdobenie, čerstvý chleba alebo hrianka

Postup

1, Na panvici do sklovita opražím najemno nakrájanú šalotku.

2, Umytú a osušenú papriku zbavím alebo aj nemusím vnútorných jadierok a nakrájam na väčšie kúsky. Prihodím na panvicu a na vyššej teplote pražím tak, aby som ju však úplne nespálila. Musí pôsobiť len akoby sme ju ogrilovali. Len sem tam na povrchu akoby pripečená.

3, Teplotu stiahnem na strednú a prihodím bryndzu, ktorú poriadne zamiešam do papriky, aby jej výraznú chuť čo najviac nasala.

Bryndza vmiešaná do opečenej papriky/foto: autorka

4, Vareškou naložím na chlieb, či len tak na tanier, ozdobím petržlenom a hotovo. 😊

Dobre vedieť

  1. Určite papriku s bryndzou nesoľte. Už samotná bryndza je taká slaná, že by ste túto dobrotu mohli veľmi rýchlo presoliť.
  2. Jedlo je výborné aj studené, ale teplé je fakt dokonalé.
  3. Nabudúce to určite vyskúšam aj v malej obmene. Olej a cibuľu vymením za cesnak, ktorý jemne opražím na opečenej slaninke. Niečo mi hovorí, že to bude gastronomický megazážitok.

(Ak vás originálny recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať