Najlepšia reštaurácia, kde mobil nezabíja vzťahy ani nekončí život

ilustračné foto: Alena Moravčíková

Sedeli sme v reštaurácii s kaviarňou. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby tam nebol ruch hovoriacich ľudí, ktorí viedli medzi sebou dialógy a pozerali sa pritom jeden druhému do očí. Chvíľu mi to vŕtalo v hlave čím to je. A potom som si uvedomila, že pri stoloch vidím minimum ľudí, ktorí by ťukali do mobilu.

„Vy tu nemáte Wifi?“ opýtala som sa čašníčky. Odpovedala, že nie, že im záleží na tom, aby sa u nich hostia nielen dobre najedli, ale hlavne socializovali, rozprávali sa, diskutovali a tak.

Viem, že existujú aj paušály na dáta, ale prišlo mi to naozaj ako výborný nápad. Viem aj to, že takých reštaurácií je určite viac a je to dobre!

Ale možno sú naozaj takto šťastní

Uvedomila som si ešte aj to, že v reštaurácii neboli takmer žiadni mladí ľudia. Vekový priemer hostí ďaleko prevyšoval 30 rokov a určite to nebolo cenou menu či baru. Možno práve preto, že tam chýbala Wifi a tým aj nová generácia, ktorá sa už narodila do internetovej doby sociálnych sietí, ktoré sa bohužiaľ stali absolútnou súčasťou ich dospievania. Ale možno sú naozaj takto šťastní a ja som až príliš skúsená, aby som sa na nový trend života vedela pozrieť aj z ich pohľadu.

Naozaj je to jednoduché?

Viem však podľa prežitého to, že som bola bez sociálnych sietí oveľa šťastnejšia ako dnes. Že je to jednoduché sa ich zbaviť, zrušiť účty a hotovo? Fakt? Vyskúšajte to. Ja som to urobila, ale po čase sa k nim vrátila, aj keď vo veľmi okresanej podobe. Lebo som sa cítila sama, aj keď doma mám vedľa seba najlepšieho človeka, ktorého mi život mohol poslať do mojej cesty životom. Keď si spolu niekde aj vyjdeme, nikdy pritom nepozeráme do mobilov.

Posledný raz

A možno sú dnešní mladí  s mobilom v ruke naozaj šťastnejší ako my kedysi. Aspoň sa tak väčšina tvári. Až na mladučkú Rusku, ktorá si pri nakrúcaní videa na dovolenke nevšimla vchod do podchodu, spadla doň a v nemocnici zomrela. Spievala si pritom populárnu pesničku Posledný raz.  

(Ak vás tento životný postreh zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: