Nezlomná a morálne silná mladá žena… Jane Eyrová v novom preklade i dizajne

Foto: Ikar.sk

Malé ženy. Pýcha a predsudok. Emma. Klasiky v novom vydaní, v nádhernom dizajne a s krásnymi oriezkami. teraz k nim pribudla ďalšia – Jane Eyrová od Charlotte Brontëovej.

Sirota Jane Eyrová nemala ľahké detstvo. V Lowoodskej škole pre chudobné dievčatá a pod vplyvom svojej nevľúdnej tety okúsila trpkú osamelosť i krutosť. To však len posilnilo jej odhodlanie nájsť v živote šťastie a vlastnú cestu. Mohla by to dokázať vďaka práci guvernantky, ktorú získala v sídle Thornfield.

Majiteľ sídla a Janin zamestnávateľ, zádumčivý a svojrázny pán Rochester, je charizmatický muž a zdá sa, že ani Jane mu nie je ľahostajná. Múry sídla však ukrývajú temné tajomstvo, ktoré Janine nežné city podrobí skúške. Rozhodne sa ostať v Thornfielde a čeliť následkom alebo ostane verná svojim zásadám, hoci to znamená opustiť milovaného muža?

Keby sa tento neznámy dokonca na mňa usmial a bol ku mne milý, keby mi veselo poďakoval za ponuku pomoci, šla by som svojou cestou a nepodľahla nutkaniu vypytovať sa. Zamračený a drsný cudzinec však vo mne nevyvolával pocit trápnosti. Keď mi naznačil, nech sa poberiem preč, ani som sa nepohla.
„Neviem si predstaviť, že vás tu o takomto čase nechám samého, kým vás neuvidím vysadať na koňa,“ vyhlásila som.

Jane Eyrová je čiastočne autobiografický román, ktorý je kritikou viktoriánskej spoločnosti a zároveň zobrazuje osudovú lásku klasického gotického príbehu doplnením nových realistických motívov.
Jane Eyrová priťahuje svojou morálnou silou a nezlomnosťou; jasným rozumom a úprimnými citmi, vďaka ktorým dokáže prekonať všetky prekážky. Napokon ju všetko to, čím Jane je, privedie po boku milovaného muža k šťastiu.

Charlotte Brontë sa narodila v roku 1816. Jej otec bol kaplán vo farnosti Haworth v grófstve Yorkshire. Matka zomrela v roku 1821 a z piatich dcér a jedného syna sa stali polosiroty. Charlotte, Maria, Elizabeth a Emily odišli v roku 1824 do Cowan Bridge, školy pre dcéry duchovných. Maria a Elizabeth ochoreli na tuberkulózu a zomreli. Odvtedy sa deti vzdelávali doma a spoločne si vymýšľali fantastické svety.

V roku 1835 Charlotte pôsobila ako učiteľka a neskôr súkromná guvernantka. V Bruseli študovala pod vedením Constantina Hégera a v jeho škole istý čas vyučovala angličtinu.

Básne Charlotte a  jej sestier Emily a Anne vyšli v roku 1846 vo zväzku Poems pod pseudonymami Currer, Ellis a Acton Bellovci. Počiatočný neúspech Charlotte neodradil. Dokončila román Profesor a napísala svoje najslávnejšie dielo Jane Eyrová (1847). Zomrela v marci 1855 vo veku tridsaťdeväť rokov.

Z anglického originálu Jane Eyre (Bantam Dell, a division of Random House, Inc., New York 2003) preložila Barbora Vinczeová.

(Ak vás recenzia na knižnú novinku zaujala, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: