Pacienti, však majte Boha pri sebe!

ilustračné foto: pixabay.com - Jaytaix

Pozná to asi každý. Nielen praktický lekár vám odporučí návštevu u špecialistu a vy si na termín u neho musíte počkať celé mesiace. Často najmä po zobrazovacích metódach sú to dlhé týždne strachu. Prežívate muky, čo to tam lekári našli.

Získať termín u špecialistu do týždňa či dvoch je nadľudský výkon. Málokedy máte šťastie, že sa niekto preobjedná a tak po ňom zostane voľný termín už o pár dní.

Nariekame, nadávame a sťažujeme sa

Nariekame, nadávame a sťažujeme sa na to všetci. Vážení, ruku na srdce. Koľkí dopredu zrušili termín u lekára,  aj keď dostatočne dopredu vedeli, že neprídu? Koľkí  pacienti si dajú tú námahu, že ak vedia, že na dohodnutý termín neprídu zavolajú do ambulancie včas, aby termín uvoľnili inému pacientovi?

Inak aj  príprava zdravotnej dokumentácie na vyšetrenie si vyžaduje čas a nasadenie zdravotníckeho personálu a tým aj peniaze. Lekári so sestrami všetko pripravia, termíny sú beznádejne plné, ale reálne v ten deň príde aj o dvoch pacientov menej. Často bez ospravedlnenia. Ak si to napočítame na celý mesiac, dopracujeme sa k celkom slušnému číslu pacientov, ktorí na dlhé termíny nemuseli čakať tak neúmerne dlho.

Brať ohľad aj na druhých

Alebo zavolajú po mesiaci, že sa ospravedlňujú, že pred mesiacom boli objednaní, ale neprišli, lebo boli chorí… A potom sa sťažujú, že dostanú nový termín až o tri mesiace. Keď to takto urobia v každej ambulancii každý deň jeden až dvaja pacienti, koľko termínov po celej krajine zbytočne prepadne každý rok? O  koľko by serióznosť pacientov skrátila termíny? Naozaj za všetko môže len systém alebo lekári či politici? Naozaj to nie je aj o nás pacientoch?

Pritom stačí tak málo, nežiť systémom po mne potopa, lebo „já, já, jenom já!“, ale brať ohľad aj na druhých. Okrem toho nezodpovední nikdy nevedia, kedy sa im ich ľahostajnosť vráti a na nový termín pre im podobným budú aj oni musieť čakať mesiace.  

Raz zostarnú aj mladí

V ambulanciách registrujú trend nevyužitých termínov bez ospravedlnenia často u mladších ročníkov. Škoda, lebo aj oni raz budú starí…

Takže tak, milí pacienti, naozaj stačí málo, začať od seba a mať Boha pri sebe nielen vtedy, keď vám je ťažko alebo vás zdravie trápi.  

(Ak vás tento postreh zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: