Zásadná chyba, ktorú robia pri chryzantémach takmer všetci. 6 tipov ako vypestovať najkrajšie v okolí

ilustračné foto: Botanická záhrada Praha
DALITO -

Aj vy sa každý rok tešíte na pestrofarebnú jeseň, kedy sa sezóna pomaly, ale isto chýli k svojmu záveru? O pestré jesenné divadlo sa na záhrade do príchodu prvých mrazov postarajú hlavne georgíny a astry. Na terase potom jedinečnú atmosféru vytvárajú chryzantémy, pri ktorých už dávno neplatí, že sú to iba smútočné kvetiny na hroby.

V záhradníckom svete je pomerne bežné škatuľkovanie. Pre niektoré kvetiny je pritom zložité sa z tohto nespravodlivého zaradenia vymaniť, niektorým to trvá aj niekoľko desaťročí. Stačí ak si spomeniete na karafiáty, ale lepšie na tom dlhú dobu neboli  ani chryzantémy. Tie si naozaj dlho nikto nevedel predstaviť inak ako vyložene smútočné kvetiny. Ibaže chryzantémy toho dokážu oveľa viac.

Iba máloktoré jesenné kvetiny sa môžu pochváliť  tak  dlhým a  bohatým kvetenstvom ako práve chryzantémy.  So stovkami kvetov tejto nádhernej rastliny sa rozlúčite väčšinou až vo chvíli, kedy sa už o slovo prihlásia prvé mrazy.

Farebné „sólo“

Pokiaľ zahodíte akékoľvek klišé a pozriete sa na chryzantému nezaujato,  uvidíte absolútne všestrannú kvetinu, ktorá sa stane hrdinkou každej neskoro letnej i jesennej výzdoby.  Chryzantémou v kvetináči si môžete vyzdobiť  stôl alebo ju vysadiť do spoločnej nádoby k iným jesenným rastlinám.  Dobrým susedom jej budú violy alebo pestré trávy. A aby jesennej atmosféry nebolo málo, pokojne k nej posaďte alebo ozdobte tekvičkami alebo inými jesennými plodmi.

ako pestovať chryzantémy
V Prahe sa 11. októbra 2024 začala každoročná obľúbená Výstava dýní, ktorá trvá niekoľko dní. Tohto roku sa návštevníci môžu tešiť na spektakulárnu inštaláciu tisícov dýň na tému mexického sviatku mŕtvych Día de los Muertos/foto: Botanická záhrada Praha

Pokiaľ sa stále nemôžete vžiť s výraznými farbami niektorých odrôd, chybu neurobíte bielymi, broskyňovými alebo zemitými hnedými farbami.

Na 6. zásad správneho pestovania chryzantém upozorňuje Spolok záhradníckych centier, skupina 11-tich českých spolupracujúcich záhradníckych firiem v krajine, ktoré na základe dlhoročných rodinných tradícií zaručujú vysokú odbornosť, najvyššiu kvalitu a tradíciu pestovania.

6 rád pre pestovanie chryzantém v kvetináčoch

1.       Doprajte im najlepšie slnečné miesto alebo len veľmi mierne tienisté stanovisko. Priamy úpal býva problematický hlavne v kombinácii so suchom, môže totiž urýchliť kvitnutie, čo si určite neprajete.

2.       Chryzantémy patria medzi po vode bažiace rastliny. Vyžadujú teda nielen pravidelnú zálievku, ale tiež hnojivo. Oboje im pravidelne doprajte hlavne pri pestovaní v nádobách na terase alebo za oknom. Hnojivo pre kvitnúce rastliny postačí raz za dva týždne. Kvetináč zalievajte najlepšie zospodu, nikde nie cez listy.  Chryzantémy sú totiž náchylné na hubové choroby. Toto je najčastejšia chyba, ktorú robia mnohí.

3.       Akonáhle niektoré kvety odkvitnú, môžete ich vyštípať. Kvetina tak bude ďalej v perfektnej kondícii.

4.       Pokiaľ sa s bohatou záplavou kvetín nechcete len tak rozlúčiť, vysaďte chryzantému do záhrady. Buď ju môžete vybrať z kvetináča, alebo ju zapustiť do pôdy aj s ním. Či rastlina zimu prežije a bude vás tešiť  po ďalšie roky, záleží hlavne na danej odrode. Rozdiely v mrazuvzdornosti však bývajú často markantné.

5.       Mráz spáli nielen kvety, ale aj všetky výhonky. Tie nemusíte nutne odstrániť už na jeseň, pokojne s tým môžete počkať do jari.

6.       Ak chryzantéma zimu predsa len prežije, počítajte s menším prekvapením. Z kompaktnej guľovitej krásky totiž vyrastie o dosť vyššia  až rozkladacia rastlina.  Je to dané tým, že chryzantémy u pestovateľov ošetrujú rastliny špeciálnymi chemickými látkami, ktoré brzdia rast a podporujú vetvenie.  Často tieto látky ale z rastlín  zmiznú, takže chryzantéma potom rastie o trochu bujnejšie.  

Tip pre vašu chryzantému

Chryzantému môžete pestovať v nádobe alebo ju vysadiť do záhonu k iným kvetinám. Pokiaľ ale dáte prednosť kvetináču, určite nezabudnite na dekoratívny obal.  Okrem plechového alebo keramického môžete skúsiť aj obal satanový, ktorý v sebe spája minimalistický dizajn s výhodami prírodného materiálu.

ako pestovať chryzantémy
foto: ZC Chládek

Kvetina s históriou

Možno vás to prekvapí, ale prvé chryzantémy pestovali záhradníci v Ázii už pred niekoľkými tisíc rokmi. Za kolísku ich pestovania je označovaná Čína a Japonsko, kde sú tieto kvetiny i dnes považované za symbolické. Veľký presun do Európy sa konal až v 18. storočí, ale odborníci zároveň dodávajú, že bol veľkolepý. 

Postupom času vďaka čulému šľachteniu svetlo sveta uzreli stovky  odrôd, ktoré sa líšia veľkosťou kvetov, farieb i mrazuvzdornosti.  Možno ste už videli chryzantémy s jednoduchým, poloplným i plným kvetom.  Delia sa aj na veľkokveté a drobnokveté. Odrody drobnokvetých bývajú označované rovnako za mnohokveté. Sú to presne tie chryzantémy, s ktorými sa v záhradníckych centrách  stretnete až na konci leta. Majú typický tvar gule, ktorú prakticky celú pokrývajú kvety v odtieňoch bielej, žltej, oranžovej , ružovej až po vínovo červenú a hnedú.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: