Návod na jesennú farebnú jazdu za oknom i na terase či balkóne

foto: Dalito.sk v ZC Chládek
DALITO -

Keď sa povie jeseň, väčšina si s týmto farebným obdobím roka spojí pestré vresy, zrejúce dyne alebo chryzantémy. K jeseni ale patrí aj krásna sedmokráska či fialka alebo okrasné dreviny, ktoré dodajú každému aranžmánu správnu atmosféru.

Viete, čo je na jesenných kvetinách jedinečné? Absolútne väčšina kvitne v tých najdivokejších farebných odtieňoch. Mohlo by sa až zdať, že do príchodu zimy musia ukázať, čo všetko dokážu. Aj samotná záhrada sa do konca októbra prevlečie do nádherných odtieňov, tak prečo si jesennú atmosféru nedopriať aj za sklom?

Skutoční odborníci

Čo radia odborníci zo Spolku záhradníckych centier? Skúsenosti majú naozaj bohaté, pretože spolok tvorí  jedenásť českých spolupracujúcich záhradníckych firiem v krajine, ktoré na základe dlhoročných rodinných tradícií zaručujú vysokú odbornosť, najvyššiu kvalitu a tradíciu pestovania.

Pokiaľ neviete ako tohtoročnú výzdobu uchopiť, inšpirujte sa našimi tipmi. Záležať nebude len na samotných rastlinách, ale tiež na doplnkoch a nádobách, ktoré zvolíte. Preto dobre zvažujte, ale najlepšie si nechajte poradiť od odborníka.

Rozkvitnutá jeseň na dosah ruky

·       Aj keď jeseni pristanú výrazné odtiene všetkých možných farieb, skúste pestrý ohňostroj trochu stlmiť a všetky farby zjednotiť. Pripadá vám to, že je to nadľudská úloha?  Ba naopak, zvládnete to ľahko vďaka nádobám, do ktorých kvetiny spolu s kvetináčom zasadíte. Dobrou voľbou sú obaly z prútia, odľahčeného ratanu, keramiky alebo plechu. Voľte odtiene bielej, šedej alebo zemitej.  Farebná patina dodá rustikálny šmrnc.

·       Pestré kvety už nepotrebujú prakticky  žiadne doplnky. Pokiaľ vyberiete správnu nádobu, máte už skoro vyhrané. V prípade, že si ale jesenné aranžmán z hrnčekových rastlín doslova žiada o doplnky, zvoľte napríklad prírodné doplnky. Najlepšou voľbou budú miniatúrne tekvice.  Na záhrade si pozbierajte taktiež i krásne vyfarbené jablká alebo gaštany a orechy.

·       Najobľúbenejšími kvitnúcimi rastlinami sú na jeseň chryzantémy, vresy v mnohých odtieňoch a odrodách alebo fialky. Nezabúdajte ani na rastliny s dekoratívnymi výhonkami či listami.  Okrem drevnatej japonskej skimie môžete do nádob vysadiť tiež bršlen Fortuneov,  stálozelený brečtan, okrasnú kapustu či strieborný drátovec, ktorý často nechýba ani v zimných dekoráciách.

Fialkový zázrak

Vráťme sa ešte na chvíľu k fialkám. Tieto dvojročné rastlinky, botanicky správne nazývame violy, sú medzi kvetinami naozajstným zázrakom. Okrem violy záhradnej s veľkými kvetmi vás potešia i drobnokveté violky rohaté.  Jedinečná je na nich hlavne dlhá doba kvitnutia. Rozkvitajú totiž už veľmi skoro na jeseň a ich kvety zahliadnete aj v zime a akonáhle na jar pocítite prvé slnečné lúče, už ich v kvitnutí nič nezastaví. 

(Ak vás odborné odporúčania zaujali, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: