Recept od babičky: najlepší Evoletkin tvarohový krém pre vnúčatá
Nemáme toľko možností ako iní starí rodičia, takže na každú návštevu u vnučky sa pripravíme do dokonalosti. Evoletka mala v apríly päť rôčkov a my dodnes snívame o tom, že raz s ňou strávime pravé letné prázdniny ako iní naši kamaráti s vnúčatami. A naopak, ona zažije s nami také prázdniny, na aké spomíname my z nášho detstva.
Zniesli by sme jej modré z neba. A to nepíšem zďaleka o peniazoch. Veľmi som sa na spoločné pečenie tešila, pretože keď som bola mama ja a dcérka mala len päť rokov nemala som na nič podobné čas.
Generácia sedemdesiatok
V deväťdesiatych rokoch som mala čo robiť, aby som to ako mladá mamina všetko nejako ustála a zvládla. Odstupom času mi to je veľmi ľúto, ale také boli časy. Bez informácií o výchove ako teraz. Dnes je to už úplne inak, informácií majú mladí rodičia až vyše hlave. Veľmi im to prajem, určite im to vo výchove pomôže. My sme takú možnosť nemali. Sme presne tá generácia rodičov, ktorú dnes mladí tak radi kritizujú ako rodičov, pritom my sme len nemali na výber, nikto nám neradil, nikto neukazoval správnu cestu. Generácia narodená v socializme.
Aj na poslednú návštevu lietadlom som sa pripravila do posledného detailu. Tešila som sa hlavne na to, ako spolu budeme piecť fantastický tvarohový koláč. A pretože som v kufroch šetrila každý gram, aby sme deťom mohli priviezť čo najviac, všetky ingrediencie na koláč som si poctivo dopredu navážila už doma. Dokonca ešte aj cukor. Ostalo mi už len dúfať, že na letisku si múku a cukrovú krupicu nepomýlia s iným práškom a nikto nám nezabráni odletieť za milovanou Evoletkou, ktorú sme nevideli rok a pol. S druhou „novou“ vnučkou Ailou sme sa ešte len išli zoznámiť.
Zážitok na celý život
Bol to zážitok na celý život, veľmi som si ho užila. Evoletka pomáhala o 106. Miešala, pridávala, natierala, koštovala, smiala sa, rapotala aj potrucovala, bolo nám krásne. A koláč jej nesmierne chutil aj v bezlepkovej verzii. Najviac sa však nevedela dojesť krému, ktorý mi vychválila aj dcéra. A Evoletka ho prstíkom posťahovala z každej porcie, ktorá išla okolo. A tak vždy, keď nám chýba, pripravím Evoletkin krém a spomíname.
Výborné na kréme je to, že okrem toho, že je nesmierne chutný, je aj neuveriteľne rýchly. Príprava sa vám bude veľmi páčiť, lebo spočíva v tom, že sa dajú len všetky ingrediencie dohromady.
Suroviny na 4 poháre
250 g plnotučného tvarohu v kelímku, 250 g 33% smotany na šľahanie, 50 g cukrovej múčky a 1 vanilkový lusk
Postup
- Do nádoby dáme dobre vychladený krémový tvaroch a šľahačku. Musia byť naozaj rovno z chladničky, aby sme mohli vyšľahať požadovaný objem.
- Pridáme cukor a vanilku z lúsku.
- Začneme šľahať pomaly, aby sa nám všetko dobre spojilo a získali sme objem. Až potom na maximum asi na štyri minúty, kým krém nestuhne do krásnej krémovej konzistencii.
- Hotovo.
Dobre vedieť
Pod krém na dno pohára môžete uložiť piškótky, či akýkoľvek ovocný kompót. S manželom máme Evoletkin krém radi s gaštanovým francúzskym krémom alebo maďarským gaštanovým pyré. Ale naozaj, fantastický je aj osamote v pohári. Vážne. Vyskúšajte. Je fakt božský!
(Ak vás originálny recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)