Búrame ďalší mýtus, že vláknina prechádza priamo cez telo
Priatelia, na dnes som si dovolil v rámci našej značky Búrači gastromýtov zbúrať ďalší.
MÝTUS: Vláknina prechádza priamo cez nás.
FAKT: Vláknina je neuveriteľne komplexná živina, ktorú ľudia nedokážu sami spracovať.
Poďme si to teda bližšie rozobrať, ako je to s našimi črevami a s príjmom vlákniny. Je to neuveriteľné, ale aj na našej škole nás kedysi učili, že vláknina ide jedným spôsobom a vychádza iným. Technicky áno, mali pravdu. Ale to, čo sa deje na ceste a to, že ide o celý proces, tak to už nám nikto nevysvetlil.
Tak poďme na to priatelia.
My, ľudia, máme enzýmy, ktoré sa nazývajú aj glykozidové hydrolázy. Tie pomáhajú rozkladať komplexné cukry v našom tele. Celkovo máme iba 17 druhov týchto enzýmov. Znie to síce skvele, ale skutočnosť je iná. Toto číslo je žiaľ príliš nízke. Navyše, žiadny z týchto 17 enzýmov, ktoré máme, nie je vybavený na to, aby vedel rozložiť väčšie molekuly akou je vláknina.
Čo sa teda vlastne stane? Ako sa rozkladá vláknina?
Odpoveď je jednoduchá (ako za skoro všetkým v našom tele). Sú za tým črevné mikróby. Jednobunkové baktérie, ktoré žijú v našich črevách môžu mať až stovky glykozidových hydroláz. V súčte medzi 38 triliónov črevných mikróbov je v črevách viac ako 60 000 enzýmov, ktoré vám pomáhajú spracovať vlákninu. Naše črevné mikróby používajú glykozidové hydrolázy, ako nástroje na rozbaľovanie a štiepenie vlákniny a hádajte, čo magické vyjde z tohto spracovania? No predsa dôjde k tvorbe najsilnejších protizápalových molekúl a to k tvorbe mastných kyselín s krátkym reťazcom. Píšem o tom aj v knihe Zdravie bez liekov, áno aj o mastných kyselinách s krátkym reťazcom.
A aký je záver nášho odbúravania mýtu, že vláknina iba cez nás „pretečie“?
Na to, aby sa vláknina cez naše telo dostala, je potrebná celá kolónia dobre spolupracujúcich 38 triliónov črevných mikróbov, ktoré žijú v našich črevách. Keď budeme jesť „veľa dúhy“, čiže pestrofarebnej, rozmanitej rastlinnej stravy a čerstvých rastlinných produktov, bez príjmu procesovaných alebo ultraprocesovaných jedál, tak presne počas tohto procesu len a len pomáhame svojmu črevu a svojmu zdraviu.
Tak vám prajem príjemné trávenie a dožičte si poriadnu dávku vlákniny.