Citrónová a sladká lípia: Citrón aj aztécky cukor zvládne pestovať každý
Ako aj na balkóne pestovať voňavý aj sladký zázrak: lípiu citrónovú aj sladkú? Nikdy by som o niečom takom výnimočnom vôňou aj chuťou netušila, keby ma v záhradnom centre pri polievaní neovalila taká citrónová vôňa, že mi až vykrúcalo nos. V prvom momente som si myslela, že to je medovka. Ale tú predsa už roky poznám, ale táto vôňa bola inak výnimočná. Akoby niekto buldozérom prešiel po vysypanom kamióne citrónov.
„A to si ešte neochutnala lípiu sladkú!“ upozornila ma záhradná odborníčka Lenka, ktorá odtrhla malý lístok akoby lipy z nenápadnej bordovej rastlinky, malého bylinkového kríčku. Nestihla som ani zaprotestovať a už som poslušne žula. Zrazu som pocítila niečo, čo som si ani nemyslela, že príroda dokáže. V hlave som si musela opakovať, že mi Lenka do úst nevložila kocku cukru, ale len maličký lístok. Bol taký sladký, nefalšovane sladký, že som naozaj mala pocit, že sa mi na jazyku rozpúšťa kocka kryštálového cukru. Keď som lípiu sladkú prinútila ochutnať aj cukrárku so slávnej českej provorepublikovej kaviarne, do desiatich minút zo seba súkala všetku cukrársku fantáziu, ktorú nestíhajú naraz ponúknuť ani najmúdrejšie knihy. Ani Dominika doteraz netušila, čo dokonalé doteraz pri sladkých zákuskoch nevyužila.
„Musíš si to presadiť do väčšieho kvetináča. Priprav sa na to, že bude naozaj rýchlo rásť. Vlastne, čím ju budeš viac strihať, tým bude rýchlejšie. Na zimu ju však nezabudni dať dovnútra, inak ti zmrzne,“ vysvetľovala mi záhradníčka Lenka, vďaka ktorej dnes mám na balkóne ďalšiu vzácnu bylinku, okolo ktorej som doteraz nevšímavo chodila. Volám ju veľký citrónový zázrak a vždy mi vylepší náladu.
Lípia citrónová
Citrónový zázrak pochádza z Južnej Ameriky, Uruguaja, Argentíny a Čile, kde dorastá až do päť metrovej výšky. Nemusíte sa však báť, v kvetináči toľko nedorastie.
„Pre stromčekovú bylinku sú typické kopijovité dlhé listy, ktoré keď pošúchaš, výrazne voňajú citrónovou vôňou,“ rozhovorí sa záhradný expert Petr Pudil, ktorý v Južnej Amerike študoval exotické rastliny niekoľko mesiacov. To však neznamená, že sa lípii nebude dariť aj u nás na balkóne. Naopak, ako upozornil, je to mimoriadne nenáročná rastlinka, ktorá je citlivá len na mrazy.
„Lípii citrónovej najviac vyhovuje polotieň. Úplne jej stačí ranné a večerné slnko. Nemá zásadný problém ani s priamym slnkom, ale viac sa jej darí v polotieni. Stačí na to trochu väčší kvetináč, substrát pre bylinky alebo stredomorské rastliny a zmiešal by som to z klasickým záhradným substrátom. Ide o to, že potrebuje priepustnú pôdu, napríklad s čiastočkami piesku. Aby sa tam voda nezadržovala, ale skôr rastlinkou pretekala. Samozrejme, môžete ju zasadiť aj priamo do záhrady, ale pred prvými mrazmi ju musíš opäť presadiť do nádoby a schovať dnu, aby nezmrzla, takže mi jej presádzanie príde aj zbytočné, ale to nech sa už rozhodne každý podľa záhradného vkusu a reálnej potreby,“ vysvetľuje základy pestovania exotickej byliny, či skôr kríku, záhradný expert Petr s tým, že zimu musí lípia prestáť na svetlom a vzdušnom mieste. Ideálne pri teplote do 10 ° C. Ak nemáte balkón alebo terasu, lípiu bez problémov môžete pestovať aj v byte.
Strihať, strihať, strihať a jesť
„Ak nemá dostatok svetla, príde o listy. Pozor však musíš dávať aj na prelievanie. Kým od jari do prvých mrazov potrebuje výdatne zalievať, v zime je to presne opačne. Stačí, aby pôda úplne nevyschla,“ hovorí Petr, ktorý sa do Južnej Ameriky ešte plánuje vrátiť. Aj pre chutné zeleninové šaláty s čerstvými listami lípie, ktoré im dodávajú nezameniteľnú chuť. Z vlastnej skúsenosti môžem s ním len súhlasiť, ja si ešte pochvaľujem aj čaje a osviežujúce drinky na pláži.
„Dôležité je, aby sme lípiu občas aj pohnojili a postrekovali, pretože ich občas napádajú vošky. Všetko sa však dá zvládnuť. A hlavne, zalievať, zalievať a zalievať. Je to rastlinka z Južnej Ameriky a tá si naozaj vyžaduje dostatok vody,“ hovorí záhradný expert s tým, že najlepšie hnojivá a bio postreky vám odporúčacia odborníci v záhradných centrách.
Rastlinka naozaj výdatne rastie, preto sa ju vôbec nemusíte báť zrezávať až po drevo. „Na jar naozaj úplne na krátko. Neboj sa strihať ani nové výhonky. Bylinku tým len správne zahustíš a posilníš,“ posmeľuje ma odborník.
Ohromujúcu citrónovú vôňu, ale aj chuť, spôsobujú silice. V Južnej Amerike lípiu citrónovú miestni využívajú na liečbu „plného nosa“ a prechladnutí. Čaj z listov zasa vraj priaznivo účinku je tráviaci trakt, ale aj kašeľ. Osobne som si vyskúšala aj plnú horúcu vaňu lípiových lístkov, z ktorej som pre vôňu vyliezla, až keď sa mi zo studenej vody robila husia koža po celom tele.
Lípia sladká
Alebo ak chcete aztécky cukor pestovali domáci obyvatelia už skôr, ako k brehom Ameriky priplával Kolumbus. V Mexiku je lípia sladká najrozšírenejším prírodným sladidlom. Miestne bylinkárky ho odporúčajú aj pri liečbe dýchacích ciest.
Listy a stopky obsahujú hernandulcín, ktorý je tisíc krát sladší ako cukor a asi trikrát sladší ako steviozid zo stévie. Extrémne sladké listy konzumujú Mexičania ako prírodnú sladkosť.
„Pri pestovaní sladkej verzie lípie platia rovnaké pravidlá ako pri citrónovej. Dôležitá je priepustná zemina. Aj táto lípia rýchlo rastie, ale skôr do šírky a tak najviac vynikne v závesnom kvetináči. Aj ju musíte pred mrazmi chrániť. Ak zhodí listy, nemusíte sa báť, korene prezimujú bez problémov, ak rastlinu nebudete v zime zbytočne prelievať,“ vysvetľuje druhú odrodu lípie záhradný expert Petr Pudil.
Ak keď je lípia sladká najsladšia verzia rastliny, akú som kedy v ústach mala, aj tak vraj neobsahuje žiadne kalórie. V Južnej a Strednej Amerike ju obyvatelia využívajú nielen pri prírodnom sladení a do drinkov, či čajov, ale aj pri liečbe ochorenia dýchacích ciest.
„Človek by mal byť pri nej však možno opatrný, lebo ešte nie je celkom vedecky prebádaná, a tak si stále nie sme úplne 100% istí, ako pôsobí na organizmus. Ale pravdou je, že ju domáci obľubujú dodnes. Od čias, keď ešte ani moreplavci netušili, že sa raz vylodia v Amerike,“ zasmeje sa záhradný expert na exotické rastliny, ktorý si sladkú lípiu dáva pravidelne do čaju.
„Ja ju pestujem doma a listy si dávam do čaju. Je to veľmi zaujímavá bylinka aj pre vôňu. Najviac vtedy, ak jej kvety, listy či plody trochu preschnú, vtedy je úplne dokonalá,“ pochvaľuje si záhradný expert Petr Pudil.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)