DALITO v najstaršej reštaurácii v Nórsku: Koľko krásnych myšlienok môže vzísť z dobrého jedla

Dalito.sk/Najstaršia reštaurácia v Nórsku je národnou kultúrnou pamiatkou/foto: Værtshuset Bærums Verk

Je to najromantickejšia reštaurácia akú som kedy navštívila. A je úplne jedno, či som si tam užívala atmosféru počas leta v záhrade, alebo drsných nórskych zím. Vždy ide o neprenosný nielen gastronomický zážitok. Reštaurácia v lone nórskej prírody Værtshuset Bærums Verk je jednoducho iná. Výnimočná. Je až neuveriteľné, že má už takmer 400 rokov. Prijmite pozvanie do najstaršej reštaurácie v Nórsku, ak chcete krčmy či hostinca, ktorá nemá obdobu nielen v Nórsku.

Værtshuset Bærums Verk sa nachádza pri rieke Lomma v idylickom prostredí dedinky Bærums Verk. Unikátna je zameraním na miestnu remeselnú výrobu. Sídlia tu umelci z rôznych kútov Nórska, do ktorých výrobní môžete kedykoľvek nazrieť. Napríklad sklári, v každom ročnom období, majú otvorenú presklenú umeleckú dielňu, v ktorej fúkajú najrôznejšie tvary úžitkových aj zberateľských diel.

Kontrola nad alkoholom

Pamiatkovo chránená budova takmer 400 ročnej reštaurácie sa nachádza na samom konci dedinky medzi typickými nórskymi pôvodnými domčekmi tehlovej farby s bielymi okenicami. Stáročia tu prísne dodržiavajú architektúru príbytkov až máte pocit, že prechádzate skanzenom. Míňate prepracované detaily  každého dvora, či hospodárstva s takou citlivosťou, akoby tu zastal čas.

Pôvodnú krčmu postavili okolo roku 1640 v dodnes zachovanom pevnom zrubovom tvare. Cieľom dánsko-nórskeho kráľa Christiana IV. bolo získať kontrolu nad pitím alkoholu miestnych robotníkov. Mimochodom, dodnes na stránke reštaurácie nenájdete ponukový lístok s alkoholom. Hostinec sa okamžite stal živým miestom stretávania sa ľudí, ktorí pracovali v baniach na ťažbu železnej rudy a v železiarňach. Kráľ bol veľkorysý a hostincu udelil výnimku, aby pomohol najzraniteľnejším v komunite. Prikázal, že daň z predaja liehovín nepôjde kráľovi, ale Fondu chudobných. Hostinec bol asi 250 rokov doslova krčmou, v ktorej sa stretávali miestni robotníci, ale aj pocestní. Ako reštaurácia funguje od roku 1890. Neskôr budovu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, ktorú v roku 1987 kompletne zrekonštruovali.  

Krásne myšlienky vďaka jedlu

„Koľko krásnych myšlienok môže vzísť z dobrého jedla,“ vítajú aj lúčia sa s vami manželia Laycockovci slovami francúzskeho spisovateľa, dramatika a literárneho kritika Étienna Reya.  

 

Værtshuset Bærums Verk
Manželia Ulle a Bob Laycockovci/foto: Værtshuset Bærums Verk

V lete 2000 si manželia Ulle a Bob Laycockovci splnil dávny sen. Reštauráciu prevzali do prenájmu. Napriek tomu, že hostinec stojí doslova na okraji obce, dodnes jej ústredným bodom stretávania sa miestnych aj návštevníkov. Aj vďaka manželom je toto miesto už takmer štyri storočia preslávené dobrým jedlom a pitím a nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých hostí a okoloidúcich.  

„Naša kuchyňa inšpirovaná Nórskom má v jedálnom lístku hlavne nórske jedlá. Všetky pozostávajú z najlepších surovín, ktoré dokážeme získať z prírody. My, ktorí tu pracujeme, vám chceme dať pocit, že ste priateľom nášho domu. Najlepšia vec, ktorú môže ľudská bytosť urobiť, je jesť a piť a dopriať si dobré dni uprostred všetkých svojich snáh (Kazateľ 2:24)“, vítajú vás manželia nielen textom na jedálnom lístku.

Nórsky raj

Pôvodné hospodárske budovy hostinca obklopujú malé romantické nádvorie so silným zdravým stromom. Najmä počas leta aj káva pod korunou stromu získava inú arómu. Všade vôkol útulne prestreté stoly v pôvodnom duchu, ktoré si je vždy lepšie rezervovať dopredu. To všetko v obklopení sezónnej bylinkovej a zeleninovej záhrady, z ktorej si určite niečo nájdete aj na tanieri.

Carpaccio z losa v Værtshuset Bærums Verk
Carpaccio z losa v lete na záhrade/foto: Dalito.sk

Hojdačky aj pre zamilovaných vytvárajú akési nádvorie s atmosférou nórskeho kaštieľa. História tu na vás padá zo všetkých strán až vás jej ťažoba zbavuje všetkých nánosov 21. storočia.  Hospodárske budovy bývalého hostinca sú dnes prerobené na samostatné miestnosti reštaurácie. V jednej z niekdajších stodôl je okolo ohňa miesto aj pre 50 hostí.

Værtshuset Bærums Verk
Reštaurácia je múzeum samo o sebe, všade kde sa pozriete sú historické skvosty spred troch storočí/foto: Dalito.sk

Historickú reštauráciu postavili okolo roku 1640. Dodnes dýcha takou atmosférou, že sa môže stať, že si aj niekoľko dní počkáte, kým sa vám podarí rezervovať stôl. Je totiž miestom, ktoré vyhľadávajú aj mladomanželia na oslavu ich vzácneho dňa. Svadobnú hostinu tu napríklad mala aj slovenská olympionička v plávaní Katarína Listopadová, dnes Katarína Hmejdal. 

„Radi tam chodievame na vianočné trhy. Vždy keď sme videli túto reštauráciu, tak sme hovorili, akú má výnimočnú atmosféru. Keď sme sa rozprávali, kde urobíme svadbu, okamžite padlo rozhodnutie. Tým, že to bola slovensko-nórska svadba, páčilo sa nám, že práve tu môžu moji rodičia aj rodina zažiť pravú nórsku históriu,” spomína na svadobný deň Katka. Nebola to veľká svadba na slovenský spôsob. S manželom Larsom objednali horné poschodie pre 16 hostí.

„Bolo to veľmi útulné s veľmi peknou atmosférou. Okrem toho, sobie menu je naozaj výborné. Keďže sme mali svadbu v zime, podľa toho prispôsobili aj svadobné menu. Takže prevládala divina. Výborná bola aj krémová polievka z kuriatok. Dezert si objednal každý podľa chuti. Ja mám rada nórsky jablkový koláč,” spomína na vychýrenú kuchyňu slovenská olympionička.

Neprenosný zážitok a peňaženka

Kým vnútri, najmä počas zimy, musíte počítať s tým, že na skoršiu večeru môžete dostať vymedzený čas, v lete si výnimočnú atmosféru môžete zväčša vychutnať do sýtosti. Za dobré jedlo, pitie aj atmosféru si tu samozrejme priplatíte. V tejto reštaurácii je vám však úplne jedno, ako vám neprenosný zážitok zaťaží vašu peňaženku. Jednoducho to budete chcieť zažiť. Ak máte najtajnejšiu predstavu o atmosfére historických hostincov, tak práve vo Vaertshuset Bærums Verk sa vám splní.  

Výnimočná je aj ponuka menu, ktoré sa mení podľa ročného obdobia. Ak vám niečo mimoriadne chutilo v lete pod stromom, v zime v hostinci, kde si musíte dávať pozor na hlavu, vás nórska gastronómia prekvapí zasa inak. Napríklad národnou pochúťkou juleribbe, pre nás netradične varenými rebrami a klobásou s kapustou a zemiakmi. Na pečené v tomto prípade zabudnite.

Værtshuset Bærums Verk
Atmosféra na dvore Værtshuset Bærums Verk je jednoducho jedinečná. Stačí sa posadiť a ju nasávať/foto: Dalito.sk

Vzácne menu

Najobľúbenejšie menu nielen miestnych však ponúkajú na jeseň. Carpaccio z losa alebo steak zo soba, ako hovorievame: hotové nebíčko v papuľke. Miestnu divinu, ktorú v slovenských končinách v ponuke nenájdete určite ochutnajte.

Nechýba ani ponuka výberového francúzskeho vína. Vzhľadom na ceny alkoholu v Nórsku však pri výbere radšej zatvorte oči, alebo naopak, dajte si pozor, ktoré si objednáte. Najlacnejšia fľaštička tu stojí približne 100 eur. A ak si myslíte, že ušetríte na nealkoholovom víne, tak ste na veľkom omyle. Za gastronomický „nezmysel“ si jednoducho musíte priplatiť. V reštaurácii rozvoniava domáce jedlo po všetkých poschodiach. V ponuke majú aj dokonalé netradičné nórske šaláty, polievky, pôsobivé sendviče, jedlá z mäkkýšov aj rýb a samozrejme dezerty a domáce koláče.

Toto miesto na Zemi je jednoducho výnimočné. Aj tým, že keď budete odchádzať z reštaurácie, určite sa ešte prejdite obcou popri rieke Lomma. Približne v strede vytvára nádherný vodopád, v okolí ktorého môžete vo voľnej prírode obdivovať umelecké diela miestnych sochárov a výtvarníkov. V lete aj v zime. Tak uznajte, že Étienn Rey mal pravdu, koľko krásnych myšlienok môže vzísť z dobrého jedla! 

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)