Fantastický losos v kari za 15 minút. Uvariť ryžu trvá dlhšie
Ja už dlho hovorím, že najlepšie recepty sú z toho, čo dom dal. Nemáte čas predsa vymýšľať zložitosti najmä cez týždeň, keď ste zavalení prácou až na toaletu nestíhate chodiť. No a cez víkend by sme mali predsa čo najviac oddychovať.
Ledva som sa plazila z práce. Po ceste ani pomyslieť na to, že by som ešte išla niečo nakúpiť. Budú musieť stačiť zásoby doma. Niečo vymyslím, povedala som si, aj keď mi celú cestu domov vlastne nič nenapadlo.
Až! Až som si spomenula na lososa v mrazničke, ktorého môžem spracovať aj nie úplne rozmrazeného. Doma vyleteli lodičky do vzduchu, tak som sa rýchlo pratala k mrazničke, aby som ušetrila každú minútu, nech sa rozmrazí aspoň trošičku. Prosím, prosím, dohovárala som zúfalému zvieraťu v plaste. Poslúchlo. Po pol hodine sa do ryby vnáral veľký kuchynský nôž úplne bez problémov. A ja, ja som opäť a zasa skončila ako najmilovanejšia manželka s prísľubom, že týždeň bude manžel vstávať oveľa skôr, aby som po zobudení rovno vošla do vyvoňanej jedálne s kávou a raňajkami na stole. No nemilujte ho, aj keď teda, neskromne napíšem, kto by nemiloval mňa!
Najmä, ak vymyslím takú dobrotu, že ešte aj kolegom sa na druhý deň na obed točili nosy od vône, čo to ten kolega mal na večeru…
Suroviny na 4 porcie
300 g lososa bez kože, 1 PL olivového oleja, 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, kúsok zázvoru, 2 PL kopcom kari korenia Madras, 400 ml kokosového mlieka, 6 sušených paradajok, 2 listy bielej kapusty, 2 stonky listového zeleru , chilli korenie, čierne korenie, 1 PL múčkového cukru, soľ, hrsť bazalky a hrsť koriandra (mrazený)
Postup
- V hlbokej panvici zohrejem olej, na ktorom spením šalotku na mesiačiky, cesnak na drobno a nastrúhaný zázvor.
- Vmiešam kari korenie a zalejem kokosovým mliekom. Nechám 3 minúty takmer zovrieť.
- Pridám na tenké pásiky nakrájané sušené paradajky a kapustové listy. Premiešam, pridám nakrájaný zeler na kúsky a nechám dôjsť do varu.
- Lososa nakrájam na menšie kocky a varím spolu v panvici 2 až 3 minúty.
- Pridám chilli a čierne korenie (mlynček dvakrát otočím) a dochutím cukrom a podľa potreby dosolím. Premiešam a vypnem teplotu pod panvicou.
- Do jedla som už len zamiešala mrazené koriander a bazalku.
- Ako prílohu odporúčam ryžu. Lenže tento recept uvaríte za 15 minút, takže ryžu varíte o 5 minút dlhšie. 😊
Dobre vedieť
Podľa slovníka slovenského pravopisu môžeme používať dva tvary karí (-kodifikovaný tvar) alebo kari. Obe sú vraj správne. Dokonca aj curry korenie. Je to zmes viacerých druhov ostrého korenia, prevažne indického pôvodu. Práve karí preslávilo indickú kuchyňu, ktorej sa stalo úplným základom. Ale doma mu Indovia hovoria masálá, kari názov je určený čisto pre export.
(Ak vás originálny rýchly recept inšpiroval alebo len nechcete prísť o recepty na Dalito.sk, tak nás môžete podporiť a darovať nám kávu)