Jednoduchý recept: Avokádové maslo a rastlinka pre poslankyňu

Dalito.sk/Avokádové maslo s parmezánom/foto: autorka

Mám rada maslo. Čo rada, ja ho priam milujem! Zbožňujem chuť poctivého stuhnutého masla. Nemám rada rastlinné tuky, ani tie poctivé. Jednoducho maslo je maslo. Jeho chuť je výnimočná, dokonalá, nezameniteľná… Je to lahôdka pre fajnšmekrov.  Áno, dnes už aj drahá, ale na masle nikdy nešetrím.  

No a potom milujem aj avokádo. Na všetky spôsoby. Ako pesto, v šaláte, alebo len tak osoliť, jemne okoreniť a šup k večernej televízii.

No a tieto dve milované suroviny som zmiešala dokopy a tak si už roky pochutnávame aj na avokádovom masle. Okrem toho, že je fakt bombastické, v chladničke vydrží naozaj dlho. Až na to, že sme si maslo časom pomýlili s nátierkou a tak vyzerala aj hrúbka masla na chlebe. Pokiaľ sa však viete pri jedle ovládať, čo nie je moja najobľúbenejšia vlastnosť, tak potom vám vydrží dlho a vôbec sa nemusíte obávať, že sa pokazí.

Zohnať dnes v bežnom obchode zrelé avokádo je doslova zázrak. A tak si ho kupujem skôr, ako sa k príprave avokádového masla dostanem. Pekne ho nechám na kuchynskej linke a počkám, kým zmäkne a dozreje. Ak to uponáhľate, výsledok jednoducho nie je to pravé.

SUROVINY

1 zrelé avokádo, 2 PL pravého masla, 1 PL strúhaného parmezánu, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie a soľ

POSTUP

1, Maslo aj avokádo nechám cez noc na kuchynskej linke, aby zmäkli.

2, Avokádo opatrne prerežem nožíkom v polovici, s rešpektovaním toho, že vo vnútri sa nachádza veľké a tvrdé jadro. Otvorím, jadro vyberiem, zvyšok vydlabem polievkou lyžicou do misky.

3, Pridám syr, pretlačený cesnak, korenie a soľ podľa chuti.

4, Vyberiem vidličku, schytím misku, idem pred televízor, kde s istotou nájdem manžela, všetko mu vopchám do ruky s tým, že to musí poriadne vymiešať do peny. Ak započujem, že prestal miešať, okríknem ho. Ja si zatiaľ zalejem kávu. Asi po desiatich minútach „automatického“ miešania je hotovo.  Maslo je pripravené na konzumáciu.

5, Skladujem ho v chladničke, kde stuhne a samozrejme aj dlhšie vydrží.

RADA

Niekedy jadro z avokáda len tak vsuniem do voľného kvetináča a prikryjem zeminou. Ešte sa mi nestalo, že by z neho nevyklíčila dlhá rastlinka. No a potom ju len tak, pre asi moju radosť, rozdávam kamarátom. Naposledy som rastlinku avokáda darovala známej. Časom sa z nej stala poslankyňa NR SR za OĽaNO. Dnes si už viem celkom predstaviť, že to chudera u nej doma už nedala.  Samozrejme, rastlinka.

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)