RECEPT s príbehom: Kapitalistický levanduľový sirup

Dalito.sk/Malé Leváre/foto: Viktória Oravcová

Možno sa mýlim, ale pred rokom 1989 som levanduľu ako kvet či bylinku vôbec neregistrovala. Je pravdou , že som mala len 18 rokov a plnú hlavu iných hlúpostí, ale do tejto rastliny som sa po uši zamilovala až počas demokracie.

Najprv som obdivovala neskutočné fotografie z provensálskych polí a potom začala postupne kupovať z nej výrobky. Najprv dovezené, neskôr zo slovenskej produkcie. Dnes je  už levanduľa mojou prirodzenou súčasťou života vo dne aj v noci.

V noci totiž spávam na vankúši, ktorý som dostala k narodeninám od kolegyni Evy Kopreny. Má jedinú nevýhodu, že sa nedá prať, a tak je jeho osud pomaličky už spečatený.

Mohol by sa na svete niekto nájsť, kto vynájde takú levanduľu, s ktorou keď vyplníte vankúš, môžete ho aj prať v práčke. Za to by si niekto určite odniesol aj Nobelovu cenu za vedu a výskum.

RECEPT

Levanduľové kvety nám budú robiť radosť už iba pár dní, aj keď sú už odrody, ktoré zakvitnú aj na jeseň.  Takže teraz je ten správny čas na jej spracovanie. Okrem klasiky, ako sú dekorácie, levanduľové oleja, mydlá či vrecúška proti moliam, výborná je aj ako menej známy levanduľový sirup. Robievam ho viac, aby ostalo aj na zimu. Veď stresu máme v dnešnej dome všetci požehnane.

SUROVINY

cca 1 potlačený košík kvetov aj s krátkymi stopkami

4 citróny

2 kg kryštálového cukru

voda

foto? Dalito.sk

POSTUP

Kvety sa snažím zbierať po daždi, aby som ich nemusela umývať a tým ich oberala o živiny. Zalejem ich vodou tesne nad kvetmi, pridám umyté citróny aj so šupkou nakrájané na kolieska. Privedieme do varu a varíme asi 20 minút. Odstavíme a necháme na sporáku lúhovať 24 hodín. Na druhý deň kvety poriadne v rukách vyžmýkam a scedím. Pridám cukor a nechápe zovrieť. Za stáleho miešania varím asi 30 minút, podľa hustoty sirupu, aký nám vyhovuje.

Nalejem do zaváracích fliaš, otočím dole hrdlom a nechám takto asi 20 minút. Po otočení je sirup sterilizovaný.

Niekto dáva aj škoricu, ale pre mňa je výrazná vôňa a chuť levandule tak charakteristická, že mi to príde až nevhodné ju potláčať celou škoricou.

RADA

Levanduľa upokojuje, dezinfikuje, potláča bolesť hlavy a stres. Zmierňuje napätie, ale aj prechladnutie. Pôsobí aj pri liečbe žalúdočných a črevných chorôb z nervozity a kladne pôsobí aj na spánok. Podporuje tvorbu žlče, moču a zlepšuje aj trávenie.

PONAUČENIE

Raz som nemala cukor a tak som ho sladila stéviou cukrovou. Sirup nabral takú jemne horkastú chuť a bol tiež výborný. Stačili dve vetvičky stévie.  Ale pozor! Stévia nie je vhodná pre každého a má aj výrazné nepriaznivé účinky, napríklad na obličky.

Môže vás zaujať:

RECEPT s príbehom: Lipový sirup z golfového ihriska bez úrazu