Lacný a rýchly recept: Pravá nórska omeleta na raňajky či rýchly obed

Dalito.sk/Nórska omeleta s jablkami/foto: tine.no

Po mesiaci opäť balím do Nórska. Vždy pritom myslím na múdru a príčetnú menšinu, ktorá na Slovensku ešte ostala. Slovensko milujem, ale až svet za hranicami mi ponúkol hlboký nádych a krídla. Tentoraz však odchádzam s oveľa väčšou pachuťou ako inokedy.

Takmer dve tretiny ľudí si na Slovensku želajú autoritárskeho vládcu . A čo je najhoršie, na Slovensku prevažuje želanie, aby vojnu na Ukrajine vyhral okupant a agresor Rusko, uviedol Denník N. Takýto smrad som zo Slovenska neviezla za sebou už dávno. Strašne sa hanbím za slovenskú väčšinu. O to viac, že prieskum rozoberali aj nórske média. Pre vyspelú nórsku spoločnosť sú jeho výsledky nepochopiteľné.

Svetová hanba

Čo už, doteraz som na otázku odkiaľ pochádzam priznávala, že som sa narodila na Slovensku, ale momentálne častejšie žijem v Prahe a často aj v Nórsku. Po tomto prieskume, ku ktorému sa agentúra len ťažko priznáva, kto ho vlastne platil, budem Nórom už odpovedať, že pochádzam z Prahy. Okrem toho, že konečne nebudem musieť vysvetľovať kde leží Bratislava, nebudem sa musieť aspoň tak šialene hanbiť.

Po prieskume začali mnohí ročníky 50+ obviňovať, že sú to skazení ľudia, ktorým mozgy rozfrckali komunisti. Strašne ma to uráža, pretože ja mám skúsenosti, že za proukrajinskú rétoriku ma napádajú najčastejšie mentálne zdevastovaní mladí, ktorých niekto porodil a „vychoval“. Plebs na sociálnych sieťach, ktorý na rozdiel odo mňa a mojich blízkych má čas primitívnosť a nenávisť šíriť počas pracovnej doby, kým ja a moji kamaráti zarábame na sociálne dávky a podporu týchto primitívov. Čo už, nejako to prežijem. Na rozdiel od nich mám množstvo možností ako si život užiť plným priehrštím mimo asociálnych sietí. A v najhoršom opustiť Slovensko navždy. Najmä vtedy, keď zvrátení tiež spoluobčania a kolaboranti budú vítať ruských fašistov a vrahov.

Životný reštart

Dovtedy sa pomaličky pripravujem na definitívne presťahovanie sa do civilizovanej spoločnosti, ktorá mi je blízka. Ak Putinovi raz definitívne preskočí a použije jadrovú zbraň, radšej budem pod jej mrakom v Nórsku umierať strašnou smrťou ako sa pozerať na oslavujúcu kolaborujúcu slovenskú väčšinu v uliciach.

Jednou z ľahších príprav na nový životný reštart je aj nórska kuchyňa. Je úplne iná ako naša, hlavne zdravšia. Samozrejme, že v nej majú prevahu ryby, ale niektoré recepty sú veľmi podobné slovenským. Najmä pri rýchlych raňajkách a obedoch. Príkladom sú vajíčkové omelety, ktoré pripravujú veľmi podobne, aj keď predsa len v niečom iné.

Pravú nórsku omeletu Nóri milujú. Omeleta im chutí na raňajky alebo rýchly obed. Jej príprava je mimoriadne jednoduchá a plná sviežej a lahodnej chuti.  

Suroviny na 1 omeletu

1 vajce, ½ PL vody, soľ, čierne korenie, ½ PL masla, 25 g tvrdého syru, menší lístok čerstvej šalvie

Postup
  1. Spolu vyšľaháme vajce, vodu, soľ a korenie. 
  2. Maslo rozpustíme na rozohriatej panvici na miernom ohni. Prilejeme vaječnú zmes, ktorú necháme opiecť zospodu.  
  3. Posypeme nastrúhaným syrom a na malé kúsky pokrájanou šalviou. Omeleta by nemala úplne stuhnúť, ale byť zvrchu trochu “mäkká”. 
  4. Preložíme ju na polovicu a ešte teplú podávame.

Zaujímavosť

Nóri považujú nórsku domácu omeletu za ideálny obedový balíček. Konzumujú ju s čerstvých chlebom alebo zeleným šalátom so sladkými paradajkami, do ktorého primiešajú nakrájaný lístok šalvie.

(Ak vás tento recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)