Ladislav Kužela: Zápal zvyšuje depresiu a depresia zvyšuje zápal (8. časť)
Emocionálny stres ovplyvňuje mikrobióm spôsobmi, ktoré zvyšujú riziko ochorenia. Cvičenie zvyšuje počet prospešných baktérií v čreve. V jednej štúdii spôsobilo šesť týždňov mierneho cvičenia rozsiahle zvýšenie určitých mikróbov, ktoré dokážu produkovať mastné kyseliny s krátkym reťazcom a tie znižujú zápal v čreve, ako aj v celom tele. Tiež pomáhajú predchádzať inzulínovej rezistencii, ktorá je predchodcom cukrovky a podporujú náš metabolizmus.
Emocionálny stres mení relatívny podiel mikróbov v našom tele a to tak, že zvyšuje produkciu látok nazývaných interleukíny, ktoré zvyšujú zápal a aktivujú náš imunitný systém. Zápal tiež zvyšuje depresiu a depresia zvyšuje zápal, čiže hovoríme o ďalšom začarovanom kruhu. Techniky zvládania stresu pomáhajú taktiež obnoviť zdravú a potrebnú rovnováhu v črevnom mikrobióme.
VEĽA ŽIVOČÍŠNYCH TUKOV, RAFINOVANÉ UHLOHYDRÁTY, EMOCIONÁLNY STRES – VINNÍCI NAŠICH CHORÔB
Strava s vysokým obsahom tukov, živočíšnych bielkovín a rafinovaných uhlohydrátov zvyšuje aj oxidačný stres. Rovnako aj emocionálny stres, sedavý spôsob života a sociálna izolácia.
Metionín je jednou z esenciálnych aminokyselín v bielkovinách. Zvyšuje oxidáciu, zhoršuje oxidačný stres. Potraviny rastlinného pôvodu majú nízky obsah metionínu, zatiaľ čo hovädzie, jahňacie, syr, morčacie mäso, bravčové mäso, vajcia a mliečne výrobky majú vysoký obsah.
To poskytuje ďalší dôvod, prečo rozmanitá rastlinná strava znižuje oxidačný stres, zatiaľ čo strava založená na mäse ho zvyšuje. Antioxidanty, ako naznačuje ich názov, pomáhajú predchádzať oxidačnému stresu. Veľa štúdii ukázalo, že antioxidanty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinných potravinách, sú oveľa účinnejšie ako antioxidanty, ktoré sa nachádzajú vo vitamínoch a doplnkoch. Potraviny bohaté na antioxidanty pochádzajú väčšinou z rastlinnej ríše, zatiaľ čo mäso a iné potraviny zo živočíšnej ríše majú zvyčajne nízky obsah antioxidantov.
ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL VIE BOJOVAŤ AJ PROTI ONKOLOGICKÝM OCHORENIAM
Dnes si povieme o zaujímavej randomizovanej kontrolovanej štúdií s mužmi, ktorí mali rakovinou prostaty v počiatočnom štádiu. U tých, ktorí prešli Programom medicíny životného štýlu sa zistilo, že zmeny životného štýlu spomalili, zastavili a dokonca u niektorých mužov aj zvrátili progresiu rakoviny prostaty. Jedným z mechanizmov tohto zlepšenia bola tzv. downregulácia (zníženie) angiogenézy (tvorby ciev) u týchto pacientov. Vedci zistili, že VEGF, čo je látka produkovaná nádormi, ktorá podporuje rast nových krvných ciev (využívaných na vyživovanie nádoru), bola následkom realizovaných zmien životného štýlu podstatne znížená.
Namerali aj zvýšenie dvoch látok (doštičkový faktor 4 a heparanáza), ktoré in angihibujú angiogenézu (teda potláčajú novotvorbu ciev). Angiogenéza taktiež zvyšuje chronický zápal.
Keď sa do určitej časti tela dostane viac krvi, prinesie to so sebou aj bunky a zápalové látky, ktoré zápal zvyšujú. Väčšina potravín, ktoré priaznivo ovplyvňujú angiogenézu, patrí do kategórie rastlinných potravín. Patria sem bobuľové ovocie, zelenina, zelený čaj a korenie. Inými slovami, angiogenéza je ďalším mechanizmom, ktorý vysvetľuje, prečo sú tie isté potraviny také účinné pri prevencii a zvrátení toľkých chronických chorôb.
RASTLINNÁ STRAVA VÝRAZNE OVPLYVŇUJE KONDÍCIU NAŠICH CIEV
Mnohé rastlinné potraviny zvyšujú aj tvorbu oxidu dusnatého, ktorý rozširuje cievy a zvyšuje prietok krvi. Štúdia z roku 2018 zdokumentovala, že jedno jedlo s vysokým obsahom tuku nielen znižuje prietok krvi, ale tiež vyvoláva patologické zmeny v červených krvinkách. Tieto zmeny spôsobujú, že sa spúšťa oxidačný stres a zápal, dochádza k destabilizácii plátov, ktoré upchávajú cievy, čo znamená, že je väčšia pravdepodobnosť, že tieto pláty spôsobia srdcový infarkt a náhlu cievnu mozgovú príhodu. Emocionálny stres, fajčenie, sedavý spôsob života, depresia a ďalšie nezdravé faktory životného štýlu majú podobný negatívny vplyv na prietok krvi.
(Ak vás tento článok od odborníka zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)