Lekár: Pozor na označovanie potravín aj nízkokalorické produkty. 5 zásad pri nakupovaní (2. časť)

Dalito.sk/foto: archív Dalito.sk

V prvej časti som uviedol, že regulácií je veľmi málo a potraviny, ktoré sa chvália svojím zdravím na prednej strane obalu, sú často tie najnezdravšie. Mnohé značky predstierajú, že jedlo pochádza z domácky znejúcich miestnych fariem, ktoré sú často vymyslené.

Priatelia, často odznie otázka, aké informácie by teda mali obaly obsahovať. Určite je to názov potraviny, bežné potravinové alergény, hmotnosť alebo objem, prísady, dátum a podmienky skladovania, pokyny na prípravu a údaje o výrobcovi.

Čierna stopka

Ak by som si mal vybrať krajinu, kde naozaj v tejto téme urobili maximum pre ľudí, tak je to Čile, z tejto krajiny by sme si mali zobrať príklad. Práve Čile zasiahlo vtedy, keď zistili, že každé štvrté školské dieťa bolo klasifikované ako obézne. V roku 2016 čilská vláda preto zaviedla veľmi jednoduchý systém regulácie nezdravého jedla, kde na prednej strane obalov všetkých ultraspracovaných, nezdravých a sladkých produktov bola zobrazená čierna stopka. Toto je jednoduchý a priamy spôsob, ako môžu zákazníci rozlíšiť zdravé a nezdravé potraviny. Tieto produkty sa tiež nesmú predávať alebo propagovať v školách, alebo propagovať deťom mladším ako štrnásť rokov. V prieskumoch 88 % spotrebiteľov tento postup schválilo a ľudia uviedli, že varovania na prednej strane obalu pomohli zvýšiť ich kontrolu nad výberom potravín.

Čím sú správy jednoduchšie a čím menej ich potravinársky priemysel kontroluje, tým sú efektívnejšie. Ak naozaj chcete šišku a je lacná a dostupná, väčšina z nás by ju pravdepodobne zjedla, bez ohľadu na to, koľko kalórií alebo gramov tuku obsahuje. Hoci metaanalýzy štúdií ukazujú malé, nevýznamné zníženie príjmu kalórií v dôsledku označovania, niektoré štúdie ukazujú, že etikety môžu mať skôr negatívny vplyv a dávajú spotrebiteľovi akoby povolenie zjesť viac.

OZNAČOVANIE POTRAVÍN MÔŽE VIESŤ AJ VÄČŠIEMU PRÍJMU KALÓRIÍ – POZOR NA NÍZKOKALORICKÉ PRODUKTY

Priatelia, poviete si, čo je to za výmysel, ako môže označenie na obale viesť k tomu, aby ľudia viac jedli? Ale je to tak. Dokázala to aj štúdia newyorských predajní rýchleho občerstvenia. Tá ukázala, že odporúčania, ktoré sa týkajú kalórií skutočne viedli skôr k miernemu zvýšeniu spotreby kalórií. Aj na tomto príklade môžeme vidieť, to, čo vravím už dlhšie, že obsah kalórií je zbytočný spôsob, ako určiť kvalitu potravín.

Takmer všetky nezdravé potraviny sa spoliehajú na cukor, soľ a lacné tuky s pridanými chemikáliami a zložitým spracovaním, aby boli chutnejšie a dlhšie vydržali. Aby odvrátili našu pozornosť od týchto prísad, potravinárske spoločnosti uvádzajú na trh svoje výrobky ako „nízkokalorické“.

Príklad

Štandardná porcia orechov poskytuje 147 kalórií, zatiaľ čo čokoládový KitKat obsahuje iba 106 kalórií.

No nižší obsah kalórií jednoznačne nerobí KitKat zdravšou voľbou, lebo tento je vysoko spracovaný bez normálnej štruktúry pôvodných produktov, nabitý rafinovaným tukom, cukrom a veľmi malým množstvom vlákniny, zatiaľ čo orechy obsahujú prospešné polynenasýtené tuky, množstvo vlákniny, ako aj nejaký rastlinný proteín.

Orechy obsahujú tiež tuk, ktorý sa nevstrebáva a vyživujú tým pádom aj naše črevné mikróby polyfenolmi. Rovnako obsahujú aj mikroživiny akými sú  vitamín E a horčík. Takže na tomto prípade si pomerne ľahko vieme ilustrovať, že nie je kalória ako kalória a nie všetky kalórie sú rovnaké.

AKO SA ORIENTOVAŤ V OZNAČENIACH POTRAVÍN

Súčasné označenia potravín nezohľadňujú kvalitu, nutričnú hodnotu a rozmanitosť potravín a ani ich vplyv na náš kľúčový tráviaci orgán, črevný mikrobióm.

Je dobre známe, že vláknina má zdravotné výhody, no zobrazovanie množstva vlákniny v potravinách je vo väčšine krajín len voliteľné a ignoruje sa aj obsah zdravých rastlinných chemikálii (polyfenolov), o ktorých sa predpokladá, že znižujú riziko mnohých civilizačných chorôb. Obsah energie, tuku, cukru a soli sa často uvádza na „porciu“ na obaloch, ale väčšina z nás jedáva dvojnásobnú odporúčanú veľkosť porcie.

Ako môžeme teda postupovať v dennodennej praxi, keď chceme správne prečítať označenia potravín?

  1. Dobré je hľadať informácie o tom, kde bola potravina vyrobená a ako dlho sa skladovala.
  2. Ďalej dobre urobíte, ak budete posudzovať jedlo podľa kvality a rozmanitosti ingrediencií.
  3. Nebudete sa spoliehať na počet kalórií alebo gramy tuku, či iné „zdravotné tvrdenia“.
  4. Aj keď existujú výnimky, v zásade platí, že čím menej zložiek, tým menšia je pravdepodobnosť manipulácie s výrobkom.
  5. Ak obsahuje desiatky chemikálií a prídavných látok, pravdepodobne by ste si mali dvakrát rozmyslieť, či takúto „potravinu“ budete jesť.

Priatelia, prajem zdravé trávenie!

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)