Mexické chilli con carne. Najlepšie s habanero tortillami (bezlepkové)
Svet je v neuveriteľnom pohybe, ktorý sa stále viac roztáča do špirály, ktorá akoby nemala konca. Šetríme každú minútu, lebo čas je najdrahšou komunitou.
Takmer denne za čo najkratší čas mnohí túžime vymyslieť jedlo, ktoré sa nebude doma príliš často opakovať, bude chutné, lacné a najlepšie nenáročné na prípravu a tým čas. Po rokoch máme pocit, že je to už nadľudský výkon a je úplne jedno či doma varí muž, žena alebo obaja.
Mne veľmi pomohol náš obchod. Možno do takého chodíte aj vy. Oddelenie „menu box“ som si priam zamilovala. Pekne vedľa seba poukladané košíčky, v ktorých nájdem všetko, aby ma doma nič neprekvapilo, že chýba. Nerozmýšľam čo potrebujem, len čítam na čo mám práve chuť. A keď je to ešte aj označené preškrtnutým klasom „glutenfree“, teda bezlepkové, pocítim záblesk raja. A ešte to stojí aj pár korún. Milujem to oddelenie!
Takto sme sa naposledy doma nevedeli dojesť mexického „chilli con carne“. V balení som našla úplne všetko, stačilo dokúpiť len ryžu a mleté mäso. Spomenula som si, že doma mám ešte aj zvyšky tortill a tak bolo rozhodnuté. Tohto vynikajúceho receptu sme sa nevedeli dojesť a so smútkom rodičov, ktorým z domu navždy odchádza ich milované dieťa, sme sa lúčili s jeho poslednou fazuľkou. Bola to fantázia! Úžasné jedlo, ktoré si určite zopakujeme!
Suroviny pre štyri osoby
300 g mletého hovädzieho mäsa, 2 PL olivového oleja, 1 žltá cibuľa, 1 červená cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 sladká červená paprika, 1 zelená paprika, 3 veľké paradajky, 1 červená chilli paprička, 1 konzerva chilli menších fazúľ, 20 g chilli koreninovej zmesi (chilli paprika mletá, mletá rasca, oregano a drvený koriander), čerstvý (mrazený) koriander, 3 PL vody, možno soľ, ryža alebo tortilly
Postup (25 minút)
- Kým si uvaríte ryžu, na panvici zohrejte olej a pri vysokej teplote na ňom restujte cibuľu, cesnak a očistenú červenú a zelenú papriku na menšie kúsky. Asi 4 minúty.
- Pridajte mleté mäso, ak nemáte slanú zmes mexického korenia osoľte a opekajte za občasného miešania ďalší 5 minút.
- Stiahnite teplotu a pridajte na malé kúsky nakrájané paradajky, chilli papričku zbavenú semiačok, pridajte konzervu fazúľ, vodu a chilli zmes. Ak nemáte namiešanú rovno z obchodu, tak všetky korenia uvedené v surovinách. Všetko spolu premiešajte a varte na nižšej teplote približne 10 minút.
- Na záver výdatne posypte čerstvým koriandrom. Ja som mala mrazený, takže som ho zamiešala rovno do panvice, ktorú som už nezohrievala.
Dobre vedieť
Táto dávka navareného nám dvom stačila na obed na tri dni. V posledný deň nám však došla ryža a už sa mi ju nechcelo dovárať. V tom som si spomenula na nedojedené pikantné kukuričné čipsy tortilly.
S mexickým mäsom to bolo ešte dokonalejšie! Fakt bomba! Výborné je aj to, že v obchode už nájdete tortilly, ktoré sú jasne označené aj ako bezlepkové.
(Ak vás recept inšpiroval alebo len nechcete prísť o recepty na Dalito.sk, tak nás môžete podporiť a darovať nám kávu)