Originálny recept: božské olivovo-syrové pesto
Zabudnite na drahé kupované pesto a vyrobte si vlastné. Nič zdravšie, jednoduchšie a ešte aj chutné zároveň v kuchyni nepoznám.
Pestá si vyrábam už niekoľko rokov. Vždy sa čudujem, ak niekoho v obchode vidím ich kupovať. Veď domáce pesto, to je vám zázračná fľaštička božsky koncentrovanej chuti byliniek, orieškov, syra a zeleniny. A na prípravu domáceho pesta vám postačí len pár minút. Pritom je iba na vás, akej chuti a variácií si ho pripravíte. Okrem toho, že ho máte vždy po ruke ako prísadu do cestovín, sendvičov, šalátov, či k mäsu.
Pesto si môžete vyladiť presne podľa vašej chuti. Stačí, ak skombinujete vaše obľúbené oriešky alebo semienka, vyberiete syr, ktorý máte radi a to isté platí aj pri zelenine. A potom už stačí len chvíľu mixovať.
Toto pesto vzniklo náhodou. Potrebovala som využiť zvyšky v chladničke, ktoré by sa aj tak čoskoro pokazili. A samostatne sa do nich nechcelo nikomu. A tak vznikla nová chuť, po ktorej sme sa išli opäť „pozabíjať“.
SUROVINY
hrnček zelených olív bez kôstky, 4 polievkové lyžice mandľových lupienkov, hrnček strúhaného tvrdého syru (eidam), 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, 1 ČL sójovej omáčky, málinko sušeného oregana
POSTUP
- Do nádoby vložíme všetky suroviny, polejeme olejom a ručným ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
- Po celý čas pomaličky prilievame olivový olej, až nám vznikne nadýchaná, ale hustejšia „kaša“. Hotovo.
RADA
Ak ho nedojeme celé, ja ho natlačím do pohára a opatrne zalejeme olivovým olejom, aby pesto ostalo pod hladinou. Zatvorím.
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)