Originálny recept: Vraj dokonalý bratislavský guláš, tvrdil Maďar
Mala som obrovskú chuť na guláš. V obchode mali akciu na bravčové gulášové kocky a tak som ju využila. Nechcela som však taký klasický zimný guláš, keď vám dobre padne po premrznutí vonku.
A tak vzniklo niečo, za čo som dostala pochvalu aj od pravého Maďara. A ten sa teda ako správny Maďar v gulášoch vyzná! Takže asi sa mi fakt vydaril. A výborné na tomto recepte je aj to, že som sa pri varení nenarobila.
SUROVINY
100% kokosový tuk bez príchute, cca 1kg bravčového mäsa, 500g cibule, mletá červená paprika, 4 PL rajčinového pretlaku, chilli paprička, 1 ČL solenej, domácej mletej paprikovej zmesi, kocka zeleninového bujónu, múka na zahustenie, soľ
POSTUP
- Na kokosovom tuku som do zlatista opražila nakrájanú cibuľu na drobno.
- Pridala mäso nakrájané na malé kocky aj s „tučnými odrezkami.“ Guláš musí mať predsa aspoň trochu tuku.
- Mäso jemne opiekla, aby sa stiahlo a pridala mletú červenú papriku.
- Podliala vodou a dusila do zmäknutia. Občas som vodu doliala, aby mäso neprihorelo a tiež som chcela mať dostatok šťavy aj na tanieri.
- Asi v strede dusenia, keď bolo mäso polomäkké, som pridala chilli papričku, domácu mletú paprikovú zmes a kocku bujónu. Až do zmäknutia som mäso pri dusení občas premiešala.
- Keď bolo mäkké, pridala som rajčinový pretlak a trochu poprášila múkou.
- Ak bolo nutné, opäť podliala vodou a dovarila až do zahustenia.
RADA
Doma sme mali iba hranolky alebo cestoviny.
Tak som urobila oboje. Nikto zo stravníkov sa nevedel rozhodnúť, s ktorou prílohou bol bratislavský guláš lepší. Ani hosť z Maďarska.
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)