Originálny recept: zapekaný baklažán s bryndzou

Zapekaný baklažán s bryndzou/foto: autorka

Čo vám poviem, urobila som rovnakú chybu, akú robia všetci, ktorí sa rozhodnú pre vyvýšené záhony. Vysadila som do nich čo to dalo. Hlava, nehlava. V preklade, všetko. Predsa vyskúšam maximum a už sa z toho niečo predsa chytí. A chytilo sa! Všetko!

Moje vyvýšené záhony praskali vo švíkoch, Našli ste v nich naozaj všetko, jedno piate cez deviate. Vďaka tomu mala moja brokolica  do výšky viac ako meter , ale kvety takmer žiadne. Aj kaleráb rástol ako blázon, ale len do výšky. A reďkovka? Tá to zvládla na jednotku iba začiatkom jari, keď ju ešte nič neprerastalo a netienilo. O šaláte sa už rozpisovať ani nebudem. No jedna hrôza.

Ale baklažány, baklažány teda nesklamali. Vyrástli naozaj nádherné aj vďaka tomu, že som ich v panike priväzovala o plot, pri ktorom vyvýšené záhony stoja. To preto, aby nezadusili všetko naokolo. Tak sa tam rozťahovali. Vďaka tomu budem jesť baklažán asi do jari.

Urobila som ho už na sto spôsobov, ale tento nám  chutil najviac. Recept je pritom mimoriadne jednoduchý a rýchly.

Suroviny

olivový olej, 3 strúčiky cesnaku, 2 kapie, 1 baklažán, 1 rolka bryndze, čerstvý petržlen, jedna menšia paprička Jalapeño, soľ

Postup 

1.       Na väčšej panvici rozpálim olivový olej, na ktorom opražím pretlačený cesnak. Pozor! Nespáliť ho!

2.       Prihodím na väčšie kúsky nakrájanú červenú kapiu, na kolieska baklažán a Jalapeño. Máličko posolím. Opekám na panvici dovtedy, kým na paprike neuvidieť trochu opečenú šupku a tak trochu pripečený baklažán z oboch strán. Opekám prikryté.

3.       Keď je zelenina dostatočne opečené z oboch strán, nie však spálená, pridám bryndzu, ktoré v zelenine poriadne jemne premiešam. Nádherne sa na horúcej panvici roztopí.

4.       No a na záver už iba hojne posypem čerstvým petržlenom.

Dobre vedieť

Vedeli ste, že baklažán v 100 g obsahuje 24 kalórií, 0,2 g tukov, 4,45 g sacharidov (z toho 2,78 g cukry), 2,29 g vlákniny a 1,19 g bielkovín. Ďalej vitamín A, B, C, E, K a z minerálnych látok draslík, horčík, vápnik, sodík, fosfor, mangán, meď, zinok a železo, omega 6 a omega 3 kyseliny.

Baklažán upravuje trávenie, bojuje proti rakovine kože, zlepšuje zdravie kostí a funkcie mozgu, zdravie srdca, bráni vrodenému defektu, krvácaniu z ciev, znižuje citlivosť na alergie, pomáha bojovať proti chudokrvnosti a zvládať cukrovku. Píšu na internete…

(Ak vás originálny recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: