Recept aj pre celiatikov: Špargľa pšeno kari zo zastávky

Špargľa pšeno kari/foto: Maja Kadlečíková
DALITO -

Uvidela som na zastávke známu. Srdečne sa so mnou zvítala a veselo oznámila, že nič lepšie ako ma stretnúť sa jej nemohlo stať. Dôvod? Špargľa. Špargľu pozná len zaváranú v skle z obchodu z detstva, s čerstvou nemá skúsenosti. V obchode kúpila zelenú, bola jej sympatickejšia. Jedlo zo špargle si vypýtala na večeru jej dospelá dcéra, ohlásila sa na návštevu.

Dcéra je celiatička a sympatická pani práve dumala akú pripraví prílohu. Podmienka večerného menu? Nech je to rýchle, jednoduché a trochu ázijské, to majú radi všetci. Recept som jej nahrala, kým sme čakali na električku do mobilného telefónu. Večer ma potešil jej telefonát. Všetci spokojní a fakt to bola ako som sľubovala rýchlovka. Vrátane bezlepkového pšena, to pripravovala prvý raz – a uistila, že nie naposledy. Dcéra má nahrávku receptu s názvom, ako známa so smiechom oznámila – špargľa pšeno kari zo zastávky – v mobile takisto. Sezóna zdravej prospešnej špargle je v plnom prúde, nech chutí aj vám.

Suroviny na 4 porcie

500 – 700 g zelenej špargle, 5 čerstvých umytých paradajok nakrájaných na väčšie kúsky, 2 cm čerstvého zázvoru ošúpaného a nadrobno nasekaného, 4 očistené strúčiky cesnaku nadrobno nasekaného, 100 – 150 g tvrdého syra podľa vášho výberu nakrájaného na kocky (ja som mala v chladničke oštiepok a romadúr, soľ, 1 zarovnaná čajová lyžička kari korenia (u mňa domáce zelené kari práškové) , 3 PL oleja u mňa olivový,  150 – 200 g pšena (lúpané proso, 1 PL masla alebo prepusteného masla ghí alebo oleja do pšena

Postup

1. Pšeno som prepláchla v sitku pod tečúcou vodou. Odplaví prípadnú horkosť. Odkvapkané dala do hrnca, osolila a priliala toľko vody, aby bola asi 2 – 3 cm nad pšenom., Prikryla pokrievkou, nechala zovrieť a o 15 minút uvarila. Ak bude pšeno hotové skôr ako ostatné, nechajte ho na platničke pod pokrievkou, skontrolujte, či trocha vody ostala, nech sa nepripáli. Zvyšná sa dá vždy vyliať.

2. Špargľu som umyla a tvrdý zdrevnatený koniec odrezala. Môžete ju aj chytiť za dva konce a jemne prelomiť – zlom oddelí drevnatú od mäkkej pružnej časti. Nakrájala na väčšie kúsky.

3. Na panvici zohriala olej, pridala kari korenie, špargľu, zázvor, cesnak, paradajky, osolila, trošku podliala vodou a pod pokrievkou dusila 10 – 15 minút.

4. Ak v uvarenom pšene ostala voda, tak som ju zliala. Do hotového pšena vidličkou vmiešala maslo, tak sa zrniečka miešaním odlepia, maslom obalia a nepolepia.

5. Pšeno som rozdelila na taniere, do stredu dala kocky syra. Na to horúcu kari špargľu, poliala kari šťavou – omáčkou.

6. Syr pod horúcou zeleninou príjemne povolil, trochu sa roztopil, chute sa prepojili.

7. Ak chcete štipku Indie priamo do ruky, jedzte tak ako Indovia – vidličkou a lyžicou. Chutné, dobré, praktické! Nakrájané krájať netreba.

Dobre vedieť

Špargľa nemá v sebe tuk, takmer žiadne kalórie. Vlákniny, vitamínov a minerálov naopak veľa. Zníži cholesterol, zlepší metabolizmus, tlak. Zaberá proti zápalom, odvodňuje, posilní imunitu, podporí trávenie, pomôže pri nadúvaní. Nezľaknite sa, cítiť ju pre špecifický obsah aj po jedle na toalete. Je to  v poriadku, pri štiepení kyseliny aspargovej sa tvoria zlúčeniny s obsahom síry – preto tá aróma.

Špargľa je biela a zelená – moja známa pre rýchlu prípravu zvolila správne, zelenú na rozdiel od bielej šúpať netreba. Ak si myslíte, že je v nich rozdiel, nie celkom – je to tá istá špargľa. Zelená rastie vonku, na vzduchu, preto je zelená – fotosyntéza. Slnko sa k nej dostane. Biela rastie v tme, pod zemou – aby bola biela bez fotosyntézy. Je pevnejšia, hrubšia a na chuť jemnejšia. Skvelé sú však obidve! Moje domáce práškové kari namiešate rýchlo a vydrží v tme a suchu v dobre uzatvorenej nádobe, napríklad v pohári na zaváranie, dlho. Stačí premiešať mletý zázvor, mleté čierne korenie, sušenú limetkovú alebo citrónovú šupku – trochu, zelené sušené čili papričky – prášok podľa chuti, mletý koriander, mletú rímsku alebo obyčajnú lúčnu rascu.

Autorka receptu: © Maja Kadlečíková, spisovateľka

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu )

Môže vás zaujať: