Recept ako poďakovanie: Vynikajúca Majina bezlepková slaná roláda
Tento recept mám od Majky Mokrošovej Michalkovej, ktorá pri mne stála, keď sa mi pred 11 rokmi zrútil svet a diagnostikovali mi celiakiu. Pomáhala mi, ako len vedela, pritom ma vôbec nepoznala. Nikdy som z nej nemala pocit, že to robí len preto, že ma pozná z obrazovky. Bolo nás totiž takých viac a ona pomáhala dookola všetkým rovnako.
Trpezlivo denne odpovedala na moje vystrašené a hysterické otázky, či som náhodou neurobila v bezlepkovej diéte chybu. Nebola som jediná, ktorej sa zrútil svet a ona nám všetkým trpezlivo radila dookola. Na počkanie a dookola odpovedala na tie isté otázky. Dodnes som jej nesmierne vďačná.
Aj za recepty, ktoré mi poslala pred mojimi prvými bezlepkovými Vianocami, a ktoré starostlivo opatrujem už dlhé roky. A nielen to, rovno mi poslala aj napečený balík koláčov, aby som nebola v strese, ak to na prvý raz nedám.
Majka, veľká vďaka za všetko, budem Ti vďačná vlastne celý život, lebo ten, kto nezažil, nepochopí, aká je to obrovská a zásadná zmena v celom živote, vlastne do konca života.
Toto je jej najlepší a jednoduchý slaný recept, ktorý si obľúbila celá moja rodina. A je mi cťou, že sa s vami oň môžem podeliť.
SUROVINY
Voda, cukor, sušené droždie, 1 neochutené pomazankové maslo MANA, 5 PL oleja, soľ, múka PK alebo Forte, oregano/bazalka (bylinky podľa vlastnej chuti), 5 dkg strúhaného syru, 50 g Hera, 4 strúčiky cesnaku, vajce, sezam
POSTUP
- Do pohára s vlažnou vodou pridáme trochu cukru a droždie Dr. Oetker. Počkáme pokiaľ poriadne vykvasí.
- Kvások zmiešame s múkou, pomazankovým maslom, olejom a osolíme. Bezlepkovej múky pridáme toľko, aby sa cesto dalo vyvaľkať a nelepilo sa na dosku.
- Rozpustíme Heru, do ktorej roztlačíme cesnak a potrieme tým celé vyvaľkané cesto.
- Cesto posypeme nastrúhaným syrom a bylinkami.
- Ochutené cesto zatočíme ako štrúdľu a nakrájame asi na 6 mm krúžky.
- Ak je cesto hustejšie, vôbec nevadí.
- Ak sa cesto rolády láme, nie je to na škodu, v teple sa aj tak spojí.
- Poukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Krúžky potriete vyšľahaným vajíčkom a posypete sezamom.
- Konce rolády nevyhadzuje, urobte ich rovnako ako krúžky. V teple sa spoja a ako to už býva, sú najlepšie.
- V dopredu vyhriatej rúre na 220 stupňov Celzia pečiem približne 20 minút, dĺžku však určujem podľa sfarbenia slanej rolády.
- Majka, snáď som na nič nezabudla. 🙂
PONAUČENIE
Aj papier na pečenie môže v rúre horieť!
RADA
Ak neurobím rovno dva plechy, nikdy nám do Vianoc roláda nevydrží. Nezabudnite, že keď ju budete odkladať, nezatvárajte ju teplú, lebo sa vám môže spariť a tým pokaziť. Keď vychladne, určite ju však zatvorte do nádoby na koláče, aby vám zasa nevyschla.
Recept s príbehom: zázračný, antivirotický, domáci šalviový sirup