Recept: Bezlepkové linecké pečivo na nerozoznanie, aj pre babrákov
Na chuť klasického lineckého pečiva si už po 11 rokoch celiakie nespomínam, ale manžel hovorí, že moje bezlepkové linecké cesto chutí rovnako, ako pre zdravých. Vraj je na nerozoznanie. Neviem, či mu mám veriť, lebo je to veľký džentlmen, ktorých už dnes len tak ľahko nenájdete, ale tak dobre, verím mu.
V každom prípade, recept mám od Majky, ktorá patrí medzi vychýrené bezlepkové cukrárky aj kuchárky široko ďaleko od Kremnice, a jej recept na toto linecké pečivo naozaj zbožňujem. Robievam ho nielen na Vianoce, ale ak sme doma, aj na veľkonočné sviatky.
Nie vždy tomu tak bolo, lebo kým som sa ho naučila, viac išlo do koša a vtákom, ako do našich žalúdkov. Niežeby to bolo ťažké, ale ja tak šialene neviem piecť. A už nikdy ani asi nebudem vedieť, takže, ak toto linecké cesto zvládnem ja, určite aj vy!
SUROVINY
400 g univerzálnej bezlepkovej múky Promix-UNI
200 g rastlinného tuku (Palmarin)
100 g práškového cukru do cesta
2 celé vajcia
Kto má chuť, môže pridať aj trochu kypriaceho prášku
Lekvár a práškový cukor na posypanie
Vykrajovacie formičky na pečenie
POSTUP
- Všetky suroviny si musíme pripraviť asi hodinu dopredu, aby mali izbovú teplotu.
- V miske všetky suroviny dobre premiešame, aby sme vytvorili kvalitné cesto.
- Cesto na doske hnetieme asi 5 minút, aby získalo homogénnu štruktúru. V Chladničke ho môžeme nechať odstáť asi 30 minút.
- Neskôr cesto rozvaľkáme na doske na plát asi o hrúbke 4-5 mm.
- Postupne z neho vykrajujeme tvary podľa formičky a postupne ich kladieme na nevymastený plech.
- V predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia pečieme asi 12-15 minúť.
- Po vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom, alebo jeden diel natrieme lekvárom a spojíme ho s rovnakým druhom tvaru a opäť posypeme cukrom.
- Niekto linecké pečivo namáča aj do rozpustenej čokolády.
RADA
Odporúčam vám linecké cesto robiť z dvojitej dávky, inak sa vám môže stať, že priamo na Vianoce vám nič neostane. Moji sa po lineckom pečive vždy vrhnú ako kobylky a pritom rozprávajú, ako zasa budú musieť po sviatkoch držať diétu.
Mozem sa poradit? Vcera som skusala piect… A nechala som ich odstat cez noc vonka na balkone… A super sa mi pracovalo s cestom,.ale po upeceni su akoby cista muka, strasme prestrasne suche… Kde mohol nastat problem? Este som.pouzila Schär bezlepkovu muku a nie Promix, lebo s tou sa mi zle robieva… A da sa to nejako zachranit? Aj som ich zlepila lekvarom, ani to nepomohlo, stale su suche…
Dobrý deň. Problém nastal zrejme v dvoch veciach. Múka Promix a Schar sú úplne iné zložením. Otázne je, akú Schar múku ste použili, nakoľko Schar B je na kysnuté a Farina je na piškótové cesto, IT je do automatických pekárni a tak podobne. Z popisu nie je zrejmé akú ste tam dali múku. V recepte od Majky je napísane – odložiť max 30 minút – a nenechávame ho do druhého dňa. To, že sa s ním lepšie pracuje neznamená, že bude lepšie chutiť.
Prosím vás, koľko z lepených kusov vyjde z tejto dávky?
Bohužiaľ, toto nevieme presne, ale ak už budete mať dosť, bez problémov zvyšné cesto môžete dať zamraziť a odložiť do ďalšieho pečenia. Máme odskúšané. Cesto bolo v mraznička až do ďalších Vianoc.
Včera som piekla linecke koláčiky podľa tohoto receptu. Použila som presný recept a musím uznať, že koláčiky po rokoch skúšania, naozaj chutia ako linecké koláčiky a nie ako múka na jazyku. Veľmi pekne vám ďakujem,že ste sa podelila o tento recept a v neposlednom rade aj autorke receptu. 🤗
Dobrý deň, tak to ste nám urobili obrovskú radosť! Pokojné a chutné Vianoce vám želá Dalito!