Recept: Božské huby s reďkovkou a medvedím cesnakom „ježiši“

Dalito.sk/Huby s reďkovkou a medvedím cesnakom/foto: Dalito.sk

Ak ste sa počas koronavírusovej pandémie  spýtali odborníka ako si stravovaním môžeme posilniť imunitu, nikto z nich nezabudol pripomenúť, že medzi najzdravšie potraviny patria huby a hríby. Teda samozrejme, ak ich nemáte napríklad z lesa v Nórsku, kde ich dodnes neodporúčajú zbierať po výbuchu Černobyľu v roku 1986.

Odborníci radi pripomínajú, že práve huby zohrávajú popri listovej zelenine pri posilňovaní imunitného systému kľúčovú úlohu. Obsahujú totiž mnohé fytochemikálie, ktoré sú pre imunitu prospešné. Dokonca, látky obsiahnuté v hubách pomáhajú vraj aj proti rakovine.

To, že mi vedci aj lekári počas pandémie odporúčali konzumovať čo najviac húb a hríbov ma potešilo. Neskutočne ich totiž milujem a to fakt na všetky spôsoby a je mi jedno, že mi vždy po ich konzumácii tak neskutočne škŕka v žalúdku, že mám pocit, že to musia počuť aj susedia cez stenu.

Samozrejme, nezabudnime ani na tú jedinečnú vôňu, ktorá sa pri ich varení šíri celým domom.

Posledné huby som vraj urobila tak, že keď ich manžel ochutnal, len vykríkol: „Varíš jako Bůh ! Ježiši, tie sú neskutočne dobré!

SUROVINY

150 g húb Shimeji hnedé, 1/3 bielej reďkovky, viazanička medvedieho cesnaku, 8 sušených paradajok, soľ, maslo, voda

POSTUP

Maslo som roztopila na panvici a pridala ostrúhanú, na tenké plátky nakrájanú reďkovku a na strednom stupni som ju jemne opekala asi 5 minút.

Pridala umyté a očistené huby, rozdelené na kusy, aby jedlo aj dobre vyzeralo. Premiešala a asi 3 minúty opekala.

Podliala vodou a dusila asi 10 minút.

Odkryla, pridala na pásiky nakrájané sušené paradajky, premiešala a opekala tak, aby sa zvyšná voda vyparila, pozor nie jedlo spálilo.

Osolila a pridala na jemno nakrájaný medvedí cesnak aj so stonkami. Dobre premiešala a vypla ohrievanie, aby cesnak nestratil nielen chuť, ale aj farbu.

Keď pridám medvedí cesnak, ohrievanie už vypnem, a nechám iba dôjsť/foto: Dalito.sk

RADA

Podľa mňa je jedno, aké huby doma práve máte, aj taká hliva môže byť výborná takto upravená. Inak,  osobne varím rada s ochutenou soľou, buď citrónom alebo hľúzovkou. Jedlá neuveriteľne osviežia.