Recept: Božské vianočné bezlepkové medovníčky
Vraj pečenie z bezlepkovej múky je len pre naozaj šikovné cukrárky a gazdinky. Podľa týchto mýtov by som si ich nemohla upiecť posledných už viac ako 10 rokov. Nepatrím totiž medzi tie, ktoré dokážu doma vykúzliť také bezlepkové cukrárske výtvory, ktorými by som sa mohla pochváliť minimálne na sociálnych sieťach.
Chuťovo sú síce vynikajúce, ale niekedy naozaj vyzerajú skôr ako potrava do zoologickej záhrady ako na vianočný stôl.
Vianočné medovníky však medzi také koláčiky nepatria. Podarili sa mi vždy a už na prvý pokus a naozaj mimoriadne chutné. Len to ozdobovanie bielkom mi akosi nejde. Jednoducho ma to nebaví, takže ich už vlastne ani neozdobujem, naozaj iba výnimočne. Ale recept od mojej kamarátky Majky z Kremnice, ktorá má doma hneď niekoľko celiatikov, je naozaj dokonalý. Lepší fakt nepoznám.
SUROVINY
300 g bezlepkovej múky na pečenie, 125 g práškového cukru, 50 g rastlinného tuku Helia, 2 celé vajcia, 2 PL medu, ½ KL sódy bicarbóny, 1 KL pletej škorice, trochu podrvených klinčekov a anízu, na plech: solamyl, bielková poleva: vajce, 2 PL práškového cukru
POSTUP
Všetko dáme spolu do nádoby a nad vodným kúpeľom všetko poriadne miešame ručným hnetačom. Nad parou tak vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme do druhého dňa odležať aspoň 24 hodín na chladnom mieste. Vlastne aj viac, podľa toho, ako sa k pečeniu medovníkov dostanete.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm, z ktorého už budeme len formičkami vykrajovať medovníčky, ktoré postupne ukladáme na vymastený plech posypaný solamylom.
Medovníčky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 až 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Musíme dávať veľký pozor, aby sa nám nespálili a v prípade potreby ich vybrať aj skôr.
Po upečení ich už iba potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vychladnúť.
Studené ich potom už iba pomocou kornútka ozdobíme bielkovou polevou podľa vlastnej fantázie a trpezlivosti. Bielkovú polevu vyšľaháme z jedného bielku a dvoch polievkových lyžíc práškového cukru
RADA
Bezlepkové vianočné medovníčky sú predsa len krehkejšie, preto odporúčam pred ich ozdobovaním sa naozaj vyzbrojiť božou trpezlivosťou. Ale však čo už, Vianoce sú predsa aj tak božské!
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)