Recept: Citrónové zázraky, letný sirup aj zimný džem naraz
Leto bez domáceho citrónového sirupu si u nás doma neviem predstaviť. Citrón je jednoducho náš symbol leta. Aj limetka, ale citrón je citrón. Niekedy mám pocit, že ho u nás doma nájdete aj v skriniach. Vlastne nájdete, lebo aj tam mám aspoň voňavé, parfumované citrónové mydlá.
Keď dovolenkujeme vo Francúzsku, ešte aj odtiaľ si miesto kabeliek veziem radšej pravý citrónovník z Mentonu, mesta najlepších citrónov na svete.
No a v zimných mesiacoch je u nás doma zasa víťazom citrónový džem a tým aj zvýšená spotreba čaju. Viem, že najzdravší je neochutený, ale občas dobre padne aj s domácim citrónovým džemom, ak už z leta neostane sirup. Ak teda ostane a nevybagrujeme ho rovno z fľaše len tak lyžicou, napríklad pri hokejových zápasoch, biatlone, lyžovaní…
Keď v lete varím citrónový domáci sirup, rovno uvarím aj citrónový džem na zimu. Aj priatelia si obe verzie veľmi pochvaľujú. Verím, že budete aj vy.
SUROVINY na sirup
kôra z 12 citrónov a 2 limetiek, 2 kg kryštálového cukru,1 ČL kyseliny citrónovej, 1,5 vody
POSTUP
Citróny poriadne vydrhnem v slanej vode a opláchnem pod tečúcou vodou.
Plody ošúpeme tak, aby kôrka bola čo najviac v celku.
Dáme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme cukor spolu s kyselinou citrónovou. Nechávame vrieť 5 minút a odložíme na chladné miesto na 48 hodín.
Po dvoch dňoch opäť privedieme do varu a nalievame scedené do zaváraninových fliaš.
Sterilizujeme obrátené dole vrchnákom asi 15 minút. Potom otočíme a necháme vychladnúť pod dekou či perinou do druhého dňa.
RADA
Citrusový sirup je koncentrovaný ekrazit. Má výraznú chuť, preto ho zbytočne do čaju či malinovky nenalievajte veľa. Práve to na týchto receptoch milujem najviac, že z jednej dávky môžem urobiť sirup aj džem.
SUROVINY na citrónový džem
12 ošúpaných citrónov, 2 ošúpané limetky, 2x džemko 1:1, kúsok čerstvého zázvoru, trochu vody
POSTUP
Ošúpané plody citrusov nakrájame na malé kocky a zbavíme ich kôstok.
Na dne hrnca v malom množstve vody privedieme do varu jemne nastrúhaný zázvor.
Pridám všetky plody, ktoré pustia šťavu, primiešame džemko pripravené podľa návodu na obale.
Vrieť však necháme maximálne 5 minút. Horúcim džemom potom naplním zaváraninové fľaše.
A tak ako pri sirupe, sterilizujeme obrátené dole vrchnákom. V tomto prípade však iba 10 minút. Potom otočíme a necháme vychladnúť pod dekou či perinou do druhého dňa.
RADA
Citrusový džem môžete uvariť z akéhokoľvek citrusového plodu. Ak ho však chcete mať redší, potom do ovocia pridajte iba jeden želírovací prostriedok 1:1. Vynikajúci je aj s palacinkami. V lete aj v zime. Výhodou tohto ovocia je to, že ho máme po ruke kedykoľvek, každé rodné obdobie. A to ešte stále čakám, kedy mi konečne “zarodí” ten môj pravý citrónovník na terase.