Recept: Domáce chrenové pesto aj proti chrípke

Hlavne čerstvý chren sa okrem liečby chrípky a podobných typických zimných ochorení používa aj pri tráviacich ťažkostiach. Už starí Egypťania poznali jeho liečivé účinky. Používali ho hlavne na liečenie reumy a chýbať nemohol ani na lodiach morských výprav, pretože je mimoriadne bohatý na vitamín C. A to sa najmä v zimných mesiacoch naozaj zíde.

Okrem toho, že chren posilňuje imunitu, liečitelia ho odporúčajú aj ako prevenciu rakoviny. Pôsobí aj antibakteriálne a dokonca vraj zlepšuje dýchanie. Určite nie je všeliek, ale pri chrípke údajne dokáže divy. Práve pre vysoký obsah vitamínov C, A, B aj K a minerálov ako draslík, vápnik, sodík fosfor, zinok, či dokonca železo.

Konzumovať by sme ho mali vo vyšších dávkach hlavne počas chrípkovej sezóny. Samozrejme, čerstvý je najzdravší, ale pesto je vynikajúce aj zo sterilizovaného chrenu na hriankach s pohárom čaju. Príprava chrenového cesta je mimoriadne jednoduchá.

SUROVINY

150 g sterilizovaného chrenu, 4 PL mletých lieskových orechov, 3 PL nastrúhaného parmezánu, 3 PL bieleho jogurtu, 1 ČL medu, hrsť čerstvého petržlenu, čierne korenie, 2 PL olivového oleja, soľ

POSTUP

Nič zložité. Všetko dobre spolu premiešame ponorným mixérom. Ak pesto pripravujete zo sterilizovaného chrenu, pozor dávajte na soľ, naozaj jej stačí málo. Pesto je dokonané, keď vytvoríte nadýchanú penu.

Nič zložité. Pesto stačí len poriadny premixovať/foto: LT

RADA

Hlavne čerstvý chren sa okrem liečby chrípky a podobných typických zimných ochorení používa aj pri chudnutí. Je totiž bohatý aj na bielkoviny.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)