Recept: Jednoduché olivové janovské pesto
Je úplne je, či je pred Vianocami, alebo stred pravého leta, doma musí byť často. Pesto. A pred Vianocami ešte častejšie. Veď kto by mal chuť vyvárať ešte aj mimo vianočného menu, či nákupov. A pestom, nič nepokazíte, naopak.
Ušetríte čas a energiu. Hovorí sa, že práve čas je dnes najdrahší, tak prečo si nepomôcť, chutne a hlavne rýchlo. A aj v lete chutí dokonalo. Vlastne celý rok.
Za všetkým okolo pesta hľadajte Talianov. Takže, Taliani, hlboko sa skláňam a ďakujem, že ste niečo také ako pesto vymysleli. Ak by existovala, pridelila by som Vám Nobelovu cenu za mier. V našej rodine, keď niekto z nás nestíha variť, spôsobí práve pesto oázu mieru. Lebo hlad nie je len prezlečený smäd.
Taliani to v Janove skutočne dotiahli do dokonalosti. Ak si pesto ešte doma urobíte podľa vlastnej chuti, nič vám nebráni v tom, aby ste si užili nezabudnuteľný gastronomický zážitok. Ak sa tak nestane, je to jedine chyba autora pesta, pretože nepoznám nič jednoduchšie, ako si doma pripraviť vlastné domáce pesto. Fantázii sa pri ňom medze nekladú. Najčastejšie však ide o kombináciu bazalky, olivového oleja, parmezánu a píniových orieškov.
SUROVINY
hrsť čerstvej bazalky, ½ hrnčeka zelených olív, 3 polievkové lyžice mandľových lupienok, ½ hrnčeka strúhaného parmezánu, 2 strúčiky cesnaku, 230 ml olivového oleja, soľ
POSTUP
- Polovicu oleja nalejeme do nádoby, v ktorej ručným ponorným mixérom naraz mixujeme všetky suroviny.
- Celý čas pomaličky prilievame zvyšok oleja, až nám vznikne nadýchaná, ale hustejšia „kaša“.
- Pesto natrieme buď na suché hrianky, ale horúce cestoviny.
- Fantasticky chutí aj len tak so syrom a orechmi.
RADA
Ak ho nedojeme celé, ja ho natlačím do pohára a opatrne zalejeme olivovým olejom, aby pesto ostalo pod hladinou. Zatvorím.
V chladničke vydrží dlho. Koľko presne neviem, lebo vždy sa po ňom do týždňa zapráši.
RECEPT s príbehom: Jedinečné pesto z mrkvovej vňate